EPWA Warsaw Chopin Airport X

Latest version: v1.96 (2018)

Post Reply
st1322
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Friday 25 Nov 2011, 23:17
Location: ELLX

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by st1322 » Tuesday 25 Dec 2018, 15:30

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie aktualizacji P3D do wersji 4.4. Czy Update Content bedzie miało wpływ na działanie scenerii (a także innych waszych scenerii)?

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 999
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski » Tuesday 25 Dec 2018, 18:53

Generalnie w P3Dv4.4 wszystko jest to samo co w P3Dv4.3 i nie powinno być żadnych zmian co do wstecznej kompatybilności.

st1322
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Friday 25 Nov 2011, 23:17
Location: ELLX

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by st1322 » Tuesday 25 Dec 2018, 23:13

Ale mi bardziej chodzi o to czy jak zrobię Update content to czy bedzie trzeba scenerie instalować raz jeszcze.

User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 4878
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw » Wednesday 26 Dec 2018, 05:06

Radku, poproszę o fotkę.
PS: o jaki nowy sposób dodawania chodzi?
Image

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 999
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski » Wednesday 26 Dec 2018, 09:16

Kazdy update P3D moze niesc za soba skutki, ktorych nie jestesmy w stanie w pelni przewidziec. Content Update nadpisuje bodajze pliki w folderach effects, Simobjects, sounds oraz textures i moze miec wplyw na standardowe pliki symulatora uprzednio zmodyfikowane przez platne dodatki. Wowczas rzeczywiscie konieczna moze byc reinstalacja scenerii. Co wazne - Content Update moze miec szczegolny wplyw na scenerie, ktore nie wykorzystuja rekomendowanego procesu instalacji poprzez Add-on.xml. Nasze scenerie nie zmieniaja oryginalnych plikow symulatora jak rowniez wykorzystuja rekomendowany proces instalacji, tak wiec w teorii problemu byc nie powinno, ale w przypadku P3D teoria nie zawsze spotyka sie z praktyka :wink:

st1322
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Friday 25 Nov 2011, 23:17
Location: ELLX

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by st1322 » Wednesday 26 Dec 2018, 10:52

Super, dzięki za odpowiedz. Stawiam na to ze bedzie ok :)

A jak nie to przeinstaluje sobie to i owo.

User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 4878
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw » Wednesday 26 Dec 2018, 10:56

Generalnie nie trzeba, bo pliki XML zostają w Documents/Prepar3Dv4.
Image

radzio2
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 26
Joined: Saturday 27 Jun 2015, 07:32
Location: Czêstochowa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by radzio2 » Thursday 27 Dec 2018, 17:40

DD Stanislaw wrote:
Wednesday 26 Dec 2018, 05:06
Radku, poproszę o fotkę.
PS: o jaki nowy sposób dodawania chodzi?
To trochę potrwa, zanim wyląduje na EPWA - bo problem występuje tylko na lądowaniu :P

Chodzi o ten nowy sposób dodawania, co pyta się mnie "Enable addon?" i dodaje ;)

User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 4878
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw » Friday 28 Dec 2018, 19:55

Niezbyt jest on nowy, bo został wprowadzony bodajże w P3Dv2 (lub v3), niemniej jednak jest to jedyny sposób rekomendowany przez LM. Wiem, że "z czasem" się to zmienia, mi też się czasem wydaje, że rzeczy sprzed 3-4 lat były przed chwilą :)
Image

radzio2
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 26
Joined: Saturday 27 Jun 2015, 07:32
Location: Czêstochowa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by radzio2 » Thursday 03 Jan 2019, 19:47

Obiecane screeny:

Image
Image
Image
Image

Dodam, że problem ten występuje jedynie przy lądowaniu w nocy, w dzień wygląda być wszystko ok.

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 999
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski » Thursday 03 Jan 2019, 20:26

A czy ogarnales juz swoje scenery.cfg zgodnie z moja sugestia przekazana w osobnym temacie dotyczacym LUKK?
Martin_Starski wrote:
Thursday 27 Dec 2018, 21:16
U mnie w scenery.cfg pierwsze dwa wpisy to:

[Area.001]
Title=Default Terrain
Texture_ID=1
Local=Scenery\World
Active=TRUE
Required=TRUE
Layer=1

[Area.002]
Title=Default Scenery
Local=Scenery\BASE
Active=TRUE
Required=TRUE
Layer=2

a u Ciebie "Scenery\World" jest w ogole na 142 layer'ze i dodatkowo wyglada na zmodyfikowany:

[Area.143]
Title=Default Terrain
Local=Scenery\World\scenery
Layer=143
Active=TRUE
Required=TRUE

Powinien to byc pierwszy wpis, z "Title=Default Scenery" a nie jako ponownie "Default Terrain" i ze sciezka "Local=Scenery\World" a nie "Local=Scenery\World\scenery".

Jak dla mnie to powinienes sobie odbudowac plik scenery.cfg

radzio2
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 26
Joined: Saturday 27 Jun 2015, 07:32
Location: Czêstochowa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by radzio2 » Friday 04 Jan 2019, 17:00

W LUKK dało to pozytywny rezultat, wieczorem czas na lot na EPWA, zobaczymy czy tu także rozwiążą się problemy.

radzio2
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 26
Joined: Saturday 27 Jun 2015, 07:32
Location: Czêstochowa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by radzio2 » Friday 04 Jan 2019, 19:59

Na locie lokalnym wokół Warszawy wszystko zdaje się działać - poza rękawami, które wcale się nie wyświetlają. Zobaczę jeszcze jak się ma to do lotów "zza granicy". Teraz pytanie co się wydarzyło z rękawami, które od jakiegoś czasu już nie działają wcale?

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 999
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski » Friday 04 Jan 2019, 21:20

Fajnie ze jeden problem za nami :)

A SODE dziala Ci gdzies w innych sceneriach? Jezeli nie ma rekawow to znaczy ze cos jest nie tak z SODE - sprawdz prosze czy masz pliki z EPWA w nazwie w tej lokalizacji: C:\Program Files (x86)\12bPilot\SODE

Nie zaszkodzi przeinstalowac SODE z uprawnieniami administratora - aktualna wersje znajdziesz tutaj: https://sode.12bpilot.ch/?page_id=9

Po instalacji w SODE PlatformManager powinienes aktywowac i zarejestrowac SODE (oba pola na zielono). Zreszta na w/w stronie masz dokladna instrukcje pod katem SODE. W PlatformManager mozesz tez wygenerowac logi aby sprawdzic ewentualne bledy lub tez sprawdzic czy sa u Ciebie potencjalne problemy z simconnect.

No i nigdy nie zaszkodzi przeinstalowac samej scenerii EPWA - oczywiscie z admin rights.

wxman17
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 3
Joined: Sunday 05 Mar 2017, 06:31
Name: Richard
Location: san francisco

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by wxman17 » Wednesday 06 Feb 2019, 06:49

Hello,

I am having trouble when using GSX in FSX. While I am at Gate 4, or any gate at the terminal for that matter, when tried to use GSX, I get the following message:

[GSX} This parking is too small for your aircraft. Ground services are not available.

However, I am still able to use the jetbridge when using the SODE function. Now, I can ask the folks over the FSDreamteam but I have a feeling that they will re-direct me back here. So I figure I give it a shot. Please advise on how to correct the problem. Thank you.

Brgds

Post Reply