EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Latest version: v2.2 (2020)

Post Reply
F1le
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Tuesday 10 Sep 2019, 20:56
Name: F1le

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by F1le » Tuesday 10 Sep 2019, 21:00

Panowie jedyna sceneria gdzie mnie freezuje to EPWA i Warszawa w Waszej scenerii, co prawda chyba nie miałem wersji 2.1 EPWA i 1.6 Warszawy, ale właśnie przeinstalowałem bo to jakiś koszmar za każdym razem w okolicach wchodzenia już na poziom 4000ft i jakieś 30nm od pasa freeze na 47 klatkach/s... (tylko przy podejściu, bo przy gdy startuje z EPWA jest OK).

Czy to znany jakiś błąd z tą scenerią w 2.0 i 1.5????, będę jutro testował, ale jak mówie, raz miałem problemy z Barceloną to się okazało, że trafiło (uszkodziło) mi fotoscenerię UHD, którą zreinstalowałem i było dobrze, a z Warszawą od Was i EPWA to walczę już jakiś czas.

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1400
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by Martin_Starski » Tuesday 10 Sep 2019, 22:55

Jak najbardziej sugerujemy pobranie i zainstalowanie najnowszych wersji obu scenerii, niemniej nie przypominam sobie aby ktokolwiek zglaszal podobny problem. Najwiekszy spadek klatek powinien miec miejsce na samym lotnisku - wowczas mogloby sie pojawic owe "freezowanie", ale 30nm od pasa na wznoszeniu zupelnie do tego nie pasuje.

Staramy sie aby wszystkie nasze scenerie byly jak najlepiej zoptymalizowane. Oczywiscie zawieraja one duzo detali, wiec jakis spadek wydajnosci byc musi, jednak taki spadek klatek aby cielo wskazuje bardziej na problem po stronie konfiguracji symulatora badz konfliktu z innym produktem. Niemniej posiadamy zbyt malo informacji aby moc sie do tego precyzyjniej odniesc.

F1le
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Tuesday 10 Sep 2019, 20:56
Name: F1le

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by F1le » Wednesday 11 Sep 2019, 00:13

Dobra to będziemy testowali jutro, tylko z EPWA mam problem... z żadną inną scenerią nie mam... W ogóle możliwe żeby to 16GB brało VRAMu na ustawieniach Maximum tekstur w 4K? To aż RTX2080Ti nie wystarcza z marnymi 11GB VRAM.

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1400
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by Martin_Starski » Wednesday 11 Sep 2019, 11:51

Przy takim sprzecie nie powinno byc tego typu problemow - czy to sie zawsze dzieje w tym samym momencie? Wczesniej bylo wspomniane ze 30nm od pasa na schodzeniu, tak? Ma znaczenie kierunek podejscia do 11 badz 33 czy nie ma znaczenia? Zawsze na 4000 ft? (tak by the way - 4000 ft na 30nm do pasa to jakim samolotem?). Rozumiem, ze kolowanie po lotnisku odbywa sie plynnie? Ja bym jeszcze sugerowal sprawdzic logi XP oraz poszukac czy jakis dodatek na danym obszarze moze wchodzic w jakis konflikt - np. sprawdzic czy gdy w symulatorze bylaby aktywna tylko sceneria EPWA i Warsaw City to czy rowniez problem sie powtarza.

F1le
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Tuesday 10 Sep 2019, 20:56
Name: F1le

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by F1le » Wednesday 11 Sep 2019, 14:28

Nie ma znaczenia który pas i który moment generalnie zawsze gdzieś w "okolicach Warszawy" dość blisko finalnego podejścia... Na razie przeinstalowałem i EPWA i Warsaw XP i wygląda, że działa ok dziś na 2 lotach. Natomiast fakt, że dostaje 16.5GB VRAM na tej scenerii (texture quality Maximum) to prawda i nie do obejścia, aby nie ściąć tekstur do High i kompresji, wtedy jakieś 9GB jest na rozdziałce 3840, killer ta sceneria, a mam bardzo dużo sceneri, i Warszawa+EPWA jest zdecydowanie najcięższa ze wszystkich (albo najcięższa, albo coś z optymalizacją).

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Sunday 22 Sep 2019, 19:53

mam problem z waszą scenrią po instalacji fotoscenery i https://forums.x-plane.org/index.php?/f ... r-overlay/ wasza sceneria przestała działać.

Próbowałem:
-przenosić z pliku scenery_packs waszą scenerię na samą górę a fotorealistyczną na sam dół, po tym został tylko dodany tylko defultowy budynek terminala
- re instal scenerii

wysyłam równierz załączniki ze zdjęciami problemu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1400
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by Martin_Starski » Monday 23 Sep 2019, 05:18

Z tego co rozumiem problem pojawił się po zainstalowaniu Poland Pro i wynika zapewne z braku kompatybilności z naszą scenerią. Nie jestem w stanie zweryfikować jakie zmiany w symulatorze poczyniła inna sceneria, stąd też sugerowalbym wpierw kontakt z twórcą owego dodatku.

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Monday 23 Sep 2019, 09:54

Spróbuje go usunąć i wtedy prawdze czy działa. Jakie saceneria miast VFR Pan poleca do polski miast oprócz cudownych scenri DD.

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Monday 23 Sep 2019, 12:21

nadal mi nie działa wasza scenria zrobiłem re install i odinstalowałem tamtą scenerie co miałem, nadal jest to samo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Monday 23 Sep 2019, 12:39

to jest wina waszej scenerii , ponieważ inna darmowa sceneria działa

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1400
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by Martin_Starski » Monday 23 Sep 2019, 16:44

kulas bulwas wrote:
Monday 23 Sep 2019, 12:39
to jest wina waszej scenerii
Panie Piotrze, szczerze mówiąc trudno mi winić naszą scenerię za to że nie działa, bo inny dodatek wprowadził jakąś zmianę... Rozumiem, że zanim Pan zainstalował owy dodatek to sceneria działała prawidłowo? Próbował się Pan dowiedzieć u osoby odpowiedzialnej za owy dodatek co może być przyczyną? Bo jeżeli nasza sceneria uprzednio działała prawidłowo to jednak wpierw kontaktowałbym się z twórcą dodatku, który namieszał w symulatorze.

Jeżeli nie uda się Panu nic ustalić, to proszę podesłać log.txt i scenery_packs.ini - wówczas spróbujemy rzucić na nie okiem. Proszę również o dokładne opisanie jaki jest obecny stan scenerii w symulatorze - im więcej szczegółów tym większa szansa że znajdziemy jakiś punkt zaczepienia. Proszę również sprawdzić ustawienia symulatora - może wprowadzone zostały w międzyczasie jakieś zmiany, które skutkują takim a nie innym problemem.

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Monday 23 Sep 2019, 18:14

napisze do wydawcy tego dodatku, a odnośnie log.txt to sie żaden nie otwiera gdy zamykam program

User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5183
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by DD Stanislaw » Friday 27 Sep 2019, 00:59

Na skrinach wyswietla sie po prostu defaultowa sceneria. Oznacza to, ze albo nasz zostala zainstalowana np w blednej lokalizacji albo to, co wyglada na defaultowa scenerie, jest jakims dodatkiem ktory jest „nad” naszym w symulatorze. Sugerowalbym sprawdzic, czy w Custom Scenery znajduja sie wszystkie potrzebne foldery z naszej scenerii EPWA.
Image

kulas bulwas
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 6
Joined: Sunday 22 Sep 2019, 19:39
Name: Piotr

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by kulas bulwas » Friday 27 Sep 2019, 05:35

Sprawdze i odpisze

HAL34
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Wednesday 27 Dec 2017, 12:42
Location: France

Re: UUEE Moscow Sheremetyevo XP

Post by HAL34 » Sunday 27 Oct 2019, 15:08

Hello,
Here is the problem I encounter with the Warsaw EPWA airport that I bought.

The runways and the buildings are placed on aerial photos that correspond to other locations.
See the attached files.

Can you tell me the cause of this problem and how to fix it?

Thanks for your help.

An observation :
In the Flight Configuration window of X-Plane, when I type EPWA, the name “Okecie” appears and not the nam of the Warsaw airport.
Does it help to understand the problem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply