DRZEWIECKI DESIGN Forum Index DRZEWIECKI DESIGN
Software Development for Flight Simulators

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Polish Airports vol.1 X
Author Message
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Fri Mar 17, 2017 04:56   

MaxSel wrote:
DD Stanislaw wrote:
A kto to tak posty cytuje, Mistrzu? Miejsca na serwerze nie szkoda? :twisted: :P

1. Zaznaczyłem na wstępie mojego postu że proszę o wyrozumiałość ale zrozumiałem.
2. To nie był cytat z posta na forum ale z e-maila od DD do mnie ale zrozumiałem.

A to to w ogóle było do kogo innego. :P

MaxSel wrote:
Po usunięciu pliku w Lockheed Martin/Prepar3D/Scenery/0601/scenery/APX53140.bg

Generalnie to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, gdyż pliki APX zawierają dane kilkudziesięciu (a czasem kilkuset) okolicznych lotnisk a nie tylko jednego lotniska. Zawierają też stacje meteo - z tego co wiem, po takiej operacji nie da się skorzystać z defaultowej funcji aktualizacji pogody (ściągania rzeczywistej) dla tych lotnisk. Zazwyczaj jednak defaultowa baza posiada mniejszy priorytet niż dodana, więc w tym przypadku aktywna powinna być nasza. Myślę, że warto sprawdzić dokąd FSXP3D_WorldNavaids instaluje pliki. Może to one powodują ten błąd a nie defaultowa baza.
_________________
 
 
Mephic


Name: Tomasz
Posts: 18
Location: Kraków
Posted: Sat Mar 18, 2017 20:48   

Zadalem pytanie w tej sprawie na forum NavAids.

Autor stwierdzil, ze defaultowa sceneria ma wlasnie stary pas wiec nic nie jest w stanie z tym zrobic. Mysle, ze nie zrozumial, ze pas jest juz w realu nieaktywny, wiec opisalem problem jeszcze raz.

Rowniez pokierowal do pliku APX53140 wiec chyba po prostu tez sie go pozbede.

[ Added: Sat Mar 18, 2017 20:50 ]
Zadalem pytanie w tej sprawie na forum NavAids.

Autor stwierdzil, ze defaultowa sceneria ma wlasnie stary pas wiec nic nie jest w stanie z tym zrobic. Mysle, ze nie zrozumial, ze pas jest juz w realu nieaktywny, wiec opisalem problem jeszcze raz.

Rowniez pokierowal do pliku APX53140 wiec chyba po prostu tez sie go pozbede. niestety lista lotnisk "affected" w tym pliku jest pokazna (i nie sa to lotniska tylko w Polsce)

Ale teraz tak sobie mysle - co musialbym wyedytowac w ADE w defaultowej scenerii zeby rozwiazac problem?

[ Added: Sat Mar 18, 2017 22:11 ]
Jeszcze jeden edit z mojej strony: Po zdezaktywowaniu ILS w scenerii default w pliku bgl poprzez zmiane jego czestotliwosci, w EPKT DD rowniez przestaje dzialac ILS.

[ Added: Sat Mar 18, 2017 23:06 ]
No i mi odpowiedzial:
The only valid solution is to have an up to date scenery for EPKT that
1) disable the default airport and its associated navaids (ILS)
2) and correctly define the IKTO Cat II ILSDME on the new runway
It is the responsability of the designer to do that properly

[ Added: Sun Mar 19, 2017 15:35 ]
Jest obejscie problemu. Aero sors navaids update zapisuje backup kazdego zmodyfikowanego pliku.

Wystarczy znalezc plik APX53140.bgl.p3dini (lub fsxini w przypadku FSX), usunac APX53140.bgl i zastapic go wlasnie tym backupem, poprzez usuniecie z nazwy p3d.ini

To powoduje powrot rejonu do defaultowych czestotliwosci i polozenia stacji VOR ale przynajmniej naprawia problem ILS (wlasnie wykonalem pelny autoland NGX-em na EPKT przy okazji prob touch & go ;) )

Jednoczesnie oznacza to, ze EPKT Drzewiecki Design nie wylacza defaultowych stacji ale z nich w jakis sposob korzysta.
 
 
Andrzej65


Name: Andrzej Misiak
Posts: 2
Location: Polska
Posted: Mon Mar 20, 2017 07:59   Witam - ja na forum też po raz pierwszy.

Od paru dni jestem "nie szczęśliwym posiadaczem - :evil: " Polish Airports Vol 1 X for FSX/P3D i mam ten sam problem. W EPKT przy podejściu ils na pas 27 kieruje mnie na stary już nieaktywny pas, na nowym pasie jest ogrodzenie :shock: . Ja używam FSX mam wersję Polish Airports Vol.1 v4.3 używam airac cycle 1703 oraz FSXP3D_WorldNavaids 1703.
Po przeczytaniu poprzednich postów chciałbym powiedzieć iż problem powinien rozwiązać DD jak najszybciej. Sceneria jest płatna, a o ile wiem DD zwrotów wadliwych przedmiotów nie przyjmuje :oops: .
 
 
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Mon Mar 20, 2017 08:52   Re: Witam - ja na forum też po raz pierwszy.

Andrzej65 wrote:
o ile wiem DD zwrotów wadliwych przedmiotów nie przyjmuje

Po pierwsze my nie zajmujemy się sprzedażą produktów. W takich kwestiach należy kontaktować się z osobą/firmą, która taki produkt sprzedała. Proszę zatem uprzejmie nie szerzyć spekulacji/plotek, iż my czegoś nie robimy.

Po drugie - w poście powyżej jest rozwiązanie tego problemu, na samym dole.
Mephic wrote:
Aero sors navaids update zapisuje backup każdego zmodyfikowanego pliku. Wystarczy znaleźć plik APX53140.bgl.p3d.ini (lub fsx.ini w przypadku FSX), usunac APX53140.bgl i zastapic go wlasnie tym backupem, poprzez usuniecie z nazwy p3d.ini .

To powoduje powrót rejonu do defaultowych częstotliwości i położenia stacji VOR ale przynajmniej naprawia problem ILS
_________________
 
 
Martin_Starski



Name: Marcin
Posts: 172
Location: Warszawa
Posted: Mon Mar 20, 2017 11:43   

Quote:
na nowym pasie jest ogrodzenie


No to przyjacielu coś "zmaściłeś" w swoim symulatorze, bo z tego co mi wiadomo nikt nie zgłaszał ogrodzenia na pasie. Sam nic takiego nie mam i nigdy nie miałem.

Quote:
kieruje mnie na stary już nieaktywny pas


Przyczyną problemu jest FSXP3D_WorldNavaids - sceneria DD nie instaluje tego dodatku w symulatorze, więc mam przypuszczenie graniczące z pewnością że sam nie wiesz o jaki wadliwy produkt Ci chodzi.
_________________
 
 
Mephic


Name: Tomasz
Posts: 18
Location: Kraków
Posted: Mon Mar 20, 2017 12:34   

Generalnie fix powinien być bardzo prosty tj. oznaczenie flagi na ILS scenerii default jako nieaktywny I wprowadzenie własnego ILS - nie wiem ile to roboty ale zakładam, że pewnie troche :)

Tak czy owak, niewiele tracimy dezaktywując plik więc workaround póki co jest OK.

Całkowicie nie rozumiem natomiast filozofii obwiniania DD w tej kwestii - po prostu oba dodatki używają kolidujących ze sobą metod, a DD nigdzie nie gwarantuje kompatybilności z NavAids update, który swoją drogą jest przecież też dodatkiem tylko freeware.
 
 
Andrzej65


Name: Andrzej Misiak
Posts: 2
Location: Polska
Posted: Mon Mar 20, 2017 20:21   Re: Witam - ja na forum też po raz pierwszy.

Niestety u mnie nie ma pliku APX53140.bgl.fsxini który by należało podmienić.
Nie wiem jak to usprawnić - niestety.
 
 
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Tue Mar 21, 2017 04:02   

W takim razie efektywnym rozwiązaniem wydaje się zwrócenie się do autora FSXP3D_WorldNavaids z pytaniem o sposób przywrócenia defaultowych plików - ja nie posiadam tego oprogramowania. Ewentualnie może ktoś z Kolegów by podesłał sam plik APX53140.bgl .
_________________
 
 
Mephic


Name: Tomasz
Posts: 18
Location: Kraków
Posted: Tue Mar 21, 2017 09:27   

Andrzej

Poszukaj zwykłego pliku bgl, otwórz folder I zobacz czy każdy z tych plików nie ma backup w postaci pliku bglini - nie jestem niestety pewien czy będzie on nazywał się fsx czy jakoś inaczej w przypadku FSX-a bo mam Prepar3D.

Jeśli nie ma ich w ogóle tzn że nie zrobiłeś backup (o ile pamiętam tworzy się go przy pierwszej instalacji właśnie w ramach instalatora navaids)

Twórca nie przywróci defaultowych danych bo dla osób które nie mają DD EPKT nie będą one zgodne z rzeczywistością I kierowałyby nas na pas nowy a w defaultowej scenerii jest chyba tylko stary.
 
 
keithgiannoni


Name: Keith Giannoni
Posts: 2
Location: united kingdom
Posted: Wed Mar 29, 2017 13:22   Polish Airports 1 V4.2

Hi,

Apologies if this has been dealt with. I cannot find it on a search. I saw in the Aerosoft Forum that Polish Airports 1 have been updated to V4.2. Is this correct? I have been asking AS for at least three months for the update. However, they keep insisting they are waiting for the developers to send it to them. I find this very strange as you people are very efficient when it comes to this!

Grateful for advice.

Regards,

Keith
 
 
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Wed Mar 29, 2017 14:47   

Hi.
Its actually v4.3 .
2017-02-23 at 22:38 :

_________________
 
 
keithgiannoni


Name: Keith Giannoni
Posts: 2
Location: united kingdom
Posted: Wed Mar 29, 2017 15:36   

Thanks for the swift response. I'll get back to AS. Keep up the good work!!!

Keith
 
 
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Wed Mar 29, 2017 15:41   

Thanks, we will try! :)
_________________
 
 
Fardel


Name: Paolo Maria Fradelloni
Posts: 10
Location: Rome - Italy
Posted: Wed Mar 29, 2017 17:47   Animated Jetway

Hello
I installed the version 4.3 but I can not operate the animated jetway. The file PAvol1_X.sdx is read by SODE and the jetway properly identified but at stand 21 (I tried just that) the jetway is shown but SODE 1.4.2 tells me that there is no object

I also successfully installed DrzewieckiDesign.sdx but I think the one installed before by Washington X where the jetway work properly.

Thanks for the answers

Paolo
 
 
DD Stanislaw
Administrator



Name: Stanislaw Drzewiecki
Posts: 2869
Location: Warsaw, Poland
Posted: Wed Mar 29, 2017 18:10   

Did you use Shift+D?
_________________
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Map