Polish Airports vol.1 X

Latest version: v4.5 (2018)

Post Reply
User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Post by DD Stanislaw » Friday 17 Mar 2017, 04:56

MaxSel wrote:
DD Stanislaw wrote:A kto to tak posty cytuje, Mistrzu? Miejsca na serwerze nie szkoda? :twisted: :P
1. Zaznaczyłem na wstępie mojego postu że proszę o wyrozumiałość ale zrozumiałem.
2. To nie był cytat z posta na forum ale z e-maila od DD do mnie ale zrozumiałem.
A to to w ogóle było do kogo innego. :P
MaxSel wrote:Po usunięciu pliku w Lockheed Martin/Prepar3D/Scenery/0601/scenery/APX53140.bg
Generalnie to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, gdyż pliki APX zawierają dane kilkudziesięciu (a czasem kilkuset) okolicznych lotnisk a nie tylko jednego lotniska. Zawierają też stacje meteo - z tego co wiem, po takiej operacji nie da się skorzystać z defaultowej funcji aktualizacji pogody (ściągania rzeczywistej) dla tych lotnisk. Zazwyczaj jednak defaultowa baza posiada mniejszy priorytet niż dodana, więc w tym przypadku aktywna powinna być nasza. Myślę, że warto sprawdzić dokąd FSXP3D_WorldNavaids instaluje pliki. Może to one powodują ten błąd a nie defaultowa baza.
Image

Mephic

13-25 posts
Posts: 23
Joined: Monday 29 Aug 2016, 12:21
Location: Kraków

Post by Mephic » Sunday 19 Mar 2017, 15:35

Zadalem pytanie w tej sprawie na forum NavAids.

Autor stwierdzil, ze defaultowa sceneria ma wlasnie stary pas wiec nic nie jest w stanie z tym zrobic. Mysle, ze nie zrozumial, ze pas jest juz w realu nieaktywny, wiec opisalem problem jeszcze raz.

Rowniez pokierowal do pliku APX53140 wiec chyba po prostu tez sie go pozbede.

[ Added: Sat Mar 18, 2017 20:50 ]
Zadalem pytanie w tej sprawie na forum NavAids.

Autor stwierdzil, ze defaultowa sceneria ma wlasnie stary pas wiec nic nie jest w stanie z tym zrobic. Mysle, ze nie zrozumial, ze pas jest juz w realu nieaktywny, wiec opisalem problem jeszcze raz.

Rowniez pokierowal do pliku APX53140 wiec chyba po prostu tez sie go pozbede. niestety lista lotnisk "affected" w tym pliku jest pokazna (i nie sa to lotniska tylko w Polsce)

Ale teraz tak sobie mysle - co musialbym wyedytowac w ADE w defaultowej scenerii zeby rozwiazac problem?

[ Added: Sat Mar 18, 2017 22:11 ]
Jeszcze jeden edit z mojej strony: Po zdezaktywowaniu ILS w scenerii default w pliku bgl poprzez zmiane jego czestotliwosci, w EPKT DD rowniez przestaje dzialac ILS.

[ Added: Sat Mar 18, 2017 23:06 ]
No i mi odpowiedzial:
The only valid solution is to have an up to date scenery for EPKT that
1) disable the default airport and its associated navaids (ILS)
2) and correctly define the IKTO Cat II ILSDME on the new runway
It is the responsability of the designer to do that properly

[ Added: Sun Mar 19, 2017 15:35 ]
Jest obejscie problemu. Aero sors navaids update zapisuje backup kazdego zmodyfikowanego pliku.

Wystarczy znalezc plik APX53140.bgl.p3dini (lub fsxini w przypadku FSX), usunac APX53140.bgl i zastapic go wlasnie tym backupem, poprzez usuniecie z nazwy p3d.ini

To powoduje powrot rejonu do defaultowych czestotliwosci i polozenia stacji VOR ale przynajmniej naprawia problem ILS (wlasnie wykonalem pelny autoland NGX-em na EPKT przy okazji prob touch & go ;) )

Jednoczesnie oznacza to, ze EPKT Drzewiecki Design nie wylacza defaultowych stacji ale z nich w jakis sposob korzysta.

Andrzej65

2-4 posts
Posts: 2
Joined: Sunday 19 Mar 2017, 11:17
Location: Polska

Witam - ja na forum te¿ po raz pierwszy.

Post by Andrzej65 » Monday 20 Mar 2017, 07:59

Od paru dni jestem "nie szczęśliwym posiadaczem - :evil: " Polish Airports Vol 1 X for FSX/P3D i mam ten sam problem. W EPKT przy podejściu ils na pas 27 kieruje mnie na stary już nieaktywny pas, na nowym pasie jest ogrodzenie :shock: . Ja używam FSX mam wersję Polish Airports Vol.1 v4.3 używam airac cycle 1703 oraz FSXP3D_WorldNavaids 1703.
Po przeczytaniu poprzednich postów chciałbym powiedzieć iż problem powinien rozwiązać DD jak najszybciej. Sceneria jest płatna, a o ile wiem DD zwrotów wadliwych przedmiotów nie przyjmuje :oops: .

User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Re: Witam - ja na forum też po raz pierwszy.

Post by DD Stanislaw » Monday 20 Mar 2017, 08:52

Andrzej65 wrote:o ile wiem DD zwrotów wadliwych przedmiotów nie przyjmuje
Po pierwsze my nie zajmujemy się sprzedażą produktów. W takich kwestiach należy kontaktować się z osobą/firmą, która taki produkt sprzedała. Proszę zatem uprzejmie nie szerzyć spekulacji/plotek, iż my czegoś nie robimy.

Po drugie - w poście powyżej jest rozwiązanie tego problemu, na samym dole.
Mephic wrote:Aero sors navaids update zapisuje backup każdego zmodyfikowanego pliku. Wystarczy znaleźć plik APX53140.bgl.p3d.ini (lub fsx.ini w przypadku FSX), usunac APX53140.bgl i zastapic go wlasnie tym backupem, poprzez usuniecie z nazwy p3d.ini .

To powoduje powrót rejonu do defaultowych częstotliwości i położenia stacji VOR ale przynajmniej naprawia problem ILS
Image

User avatar
Martin_Starski

100-199 posts
Posts: 162
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Location: Warszawa
Contact:

Post by Martin_Starski » Monday 20 Mar 2017, 11:43

na nowym pasie jest ogrodzenie
No to przyjacielu coś "zmaściłeś" w swoim symulatorze, bo z tego co mi wiadomo nikt nie zgłaszał ogrodzenia na pasie. Sam nic takiego nie mam i nigdy nie miałem.
kieruje mnie na stary już nieaktywny pas
Przyczyną problemu jest FSXP3D_WorldNavaids - sceneria DD nie instaluje tego dodatku w symulatorze, więc mam przypuszczenie graniczące z pewnością że sam nie wiesz o jaki wadliwy produkt Ci chodzi.
Image

Mephic

13-25 posts
Posts: 23
Joined: Monday 29 Aug 2016, 12:21
Location: Kraków

Post by Mephic » Monday 20 Mar 2017, 12:34

Generalnie fix powinien być bardzo prosty tj. oznaczenie flagi na ILS scenerii default jako nieaktywny I wprowadzenie własnego ILS - nie wiem ile to roboty ale zakładam, że pewnie troche :)

Tak czy owak, niewiele tracimy dezaktywując plik więc workaround póki co jest OK.

Całkowicie nie rozumiem natomiast filozofii obwiniania DD w tej kwestii - po prostu oba dodatki używają kolidujących ze sobą metod, a DD nigdzie nie gwarantuje kompatybilności z NavAids update, który swoją drogą jest przecież też dodatkiem tylko freeware.

Andrzej65

2-4 posts
Posts: 2
Joined: Sunday 19 Mar 2017, 11:17
Location: Polska

Re: Witam - ja na forum te¿ po raz pierwszy.

Post by Andrzej65 » Monday 20 Mar 2017, 20:21

Niestety u mnie nie ma pliku APX53140.bgl.fsxini który by nale¿a³o podmieniæ.
Nie wiem jak to usprawniæ - niestety.

User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Post by DD Stanislaw » Tuesday 21 Mar 2017, 04:02

W takim razie efektywnym rozwiązaniem wydaje się zwrócenie się do autora FSXP3D_WorldNavaids z pytaniem o sposób przywrócenia defaultowych plików - ja nie posiadam tego oprogramowania. Ewentualnie może ktoś z Kolegów by podesłał sam plik APX53140.bgl .
Image

Mephic

13-25 posts
Posts: 23
Joined: Monday 29 Aug 2016, 12:21
Location: Kraków

Post by Mephic » Tuesday 21 Mar 2017, 09:27

Andrzej

Poszukaj zwykłego pliku bgl, otwórz folder I zobacz czy każdy z tych plików nie ma backup w postaci pliku bglini - nie jestem niestety pewien czy będzie on nazywał się fsx czy jakoś inaczej w przypadku FSX-a bo mam Prepar3D.

Jeśli nie ma ich w ogóle tzn że nie zrobiłeś backup (o ile pamiętam tworzy się go przy pierwszej instalacji właśnie w ramach instalatora navaids)

Twórca nie przywróci defaultowych danych bo dla osób które nie mają DD EPKT nie będą one zgodne z rzeczywistością I kierowałyby nas na pas nowy a w defaultowej scenerii jest chyba tylko stary.

keithgiannoni

2-4 posts
Posts: 3
Joined: Tuesday 06 Sep 2016, 15:13
Location: united kingdom

Polish Airports 1 V4.2

Post by keithgiannoni » Wednesday 29 Mar 2017, 13:22

Hi,

Apologies if this has been dealt with. I cannot find it on a search. I saw in the Aerosoft Forum that Polish Airports 1 have been updated to V4.2. Is this correct? I have been asking AS for at least three months for the update. However, they keep insisting they are waiting for the developers to send it to them. I find this very strange as you people are very efficient when it comes to this!

Grateful for advice.

Regards,

Keith

User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Post by DD Stanislaw » Wednesday 29 Mar 2017, 14:47

Hi.
Its actually v4.3 .
2017-02-23 at 22:38 :

Image
Image

keithgiannoni

2-4 posts
Posts: 3
Joined: Tuesday 06 Sep 2016, 15:13
Location: united kingdom

Post by keithgiannoni » Wednesday 29 Mar 2017, 15:36

Thanks for the swift response. I'll get back to AS. Keep up the good work!!!

Keith

User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Post by DD Stanislaw » Wednesday 29 Mar 2017, 15:41

Thanks, we will try! :)
Image

Fardel

5-12 posts
Posts: 10
Joined: Thursday 24 Jan 2013, 17:54
Location: Rome - Italy

Animated Jetway

Post by Fardel » Wednesday 29 Mar 2017, 17:47

Hello
I installed the version 4.3 but I can not operate the animated jetway. The file PAvol1_X.sdx is read by SODE and the jetway properly identified but at stand 21 (I tried just that) the jetway is shown but SODE 1.4.2 tells me that there is no object

I also successfully installed DrzewieckiDesign.sdx but I think the one installed before by Washington X where the jetway work properly.

Thanks for the answers

Paolo

User avatar
DD Stanislaw

Administrator
Posts: 3821
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Location: Warsaw, Poland
Contact:

Post by DD Stanislaw » Wednesday 29 Mar 2017, 18:10

Did you use Shift+D?
Image

Post Reply