EPKK Kraków Balice X v3

Latest version: v3.2 (2020)

Post Reply
dan90
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Monday 02 Mar 2020, 12:24
Name: Daniel

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by dan90 »

Chodzi o update, który uwzględni stan lotniska z 2011 rok kiedy nie było jeszcze tych osiedli, a pas był cały. Dodatkowo można dodać płyty betonowe jak w przypadku pasa po zachodniej stronie. Dajcie proszę znać jak na waszej stronie pojawi się taki update. Byłoby super polatać nad całym pasem bez osiedli Avia itp. Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartek24
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Saturday 15 Dec 2018, 19:25
Name: Bartosz

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Bartek24 »

Witam, chciałbym poprosić o poradę :)
Mam i miałem problem z Krakowem, nie tylko z v3 ale również z jego poprzednią wersją. Otóż gdy kamera/widok jest ustawiony pod pewnym kątem, płyty które są razem z tym dodatkiem
2.png
, zamieniają się z tymi z podstawki gry:
2.png
Da się coś na to poradzić?
P3Dv4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartek24
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Saturday 15 Dec 2018, 19:25
Name: Bartosz

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Bartek24 »

*poprawka:
tak to wygląda:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1716
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Martin_Starski »

dan90 wrote: Monday 08 Jun 2020, 17:16 uwzględni stan lotniska z 2011 rok
Szczerze mówiąc naszym głównym celem jest prezentowanie stanu możliwie najbardziej aktualnego, a nie sprzed wielu lat. Dlatego obawiam się że taki update nie będzie możliwy.
Bartek24 wrote: Monday 08 Jun 2020, 19:48 zamieniają się z tymi z podstawki gry:
Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca i nie została zaobserwowana u innych użytkowników - moze jakis inny stary AFCAD lub z dodatku odpowiedzialnego za AI traffic? Lub jakiś inny dodatek? Czy EPKK jest na samej górze w bibliotece scenerii? W jakiej lokalizacji jest zainstalowany p3d?
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5435
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by DD Stanislaw »

Danielu, pomysł nie jest zły - gdybyś miał ochotę opracować taką wersję, moglibyśmy podzielić się plikami źródłowymi dla tego lotniska. Trzeba byłoby:

1. usunąć niepotrzebne obiekty z istniejących modeli i wyeksportować do symulatora (osiedla, linie wysokiego napięcia)
2. usunąć dedykowane ground poly z lotniska i (ewentualnie) stworzyć nowe
3. opracować nowy afcad zawierający pas w całości
4. wyedytować autogen, aby nie zawadzał na części gdzie pas będzie przedłużony
5. wyedytować obiekty SODE (roźlinność przy wschodnim progu pasa)

Z naszej strony nie planujemy opracowania takiej wersji, ale gdyby u Ciebie pojawiła się chęć, możemy dostarczyć pliki źródłowe.
Image
Bartek24
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Saturday 15 Dec 2018, 19:25
Name: Bartosz

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Bartek24 »

1. Mam AI traffic, ale nie do końca rozumiem co on ma z tym wspólnego, i jeśli ma to ewentualnie jak to naprawić
2. EPKK jest na samiuteńkiej górze
3. P3D jest zainstalowany na Dwu-terabajtowym Dysku lokalnym HDD
dan90
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Monday 02 Mar 2020, 12:24
Name: Daniel

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by dan90 »

Martin_Starski

Szczerze mówiąc naszym głównym celem jest prezentowanie stanu możliwie najbardziej aktualnego, a nie sprzed wielu lat. Dlatego obawiam się że taki update nie będzie możliwy.
Mam tego świadomość, ale ten update byłby dla tego kto chce. Inni woleliby latać na aktualnym Krakowem, a ja z lotniskiem EPKC jak ze stanu z 2011.
dan90
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Monday 02 Mar 2020, 12:24
Name: Daniel

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by dan90 »

DD Stanisław

Danielu, pomysł nie jest zły - gdybyś miał ochotę opracować taką wersję, moglibyśmy podzielić się plikami źródłowymi dla tego lotniska. Trzeba byłoby:

1. usunąć niepotrzebne obiekty z istniejących modeli i wyeksportować do symulatora (osiedla, linie wysokiego napięcia)
2. usunąć dedykowane ground poly z lotniska i (ewentualnie) stworzyć nowe
3. opracować nowy afcad zawierający pas w całości
4. wyedytować autogen, aby nie zawadzał na części gdzie pas będzie przedłużony
5. wyedytować obiekty SODE (roźlinność przy wschodnim progu pasa)

Z naszej strony nie planujemy opracowania takiej wersji, ale gdyby u Ciebie pojawiła się chęć, możemy dostarczyć pliki źródłowe.
Bardzo chętnie skorzystam z tych plików źródłowych. Czy one zostaną podesłane na mój e-mail? Potrzebuję też wiedzieć jakie programy użyć, gdzie je pobrać itd. Ogólnie takie podstawy do edycji scenerii, ponieważ nigdy tego nie robiłem, a zazwyczaj tylko latam. Pozdrawiam
dan90
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Monday 02 Mar 2020, 12:24
Name: Daniel

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by dan90 »

Chodzi o to, żeby pas i okolica po wschodniej stronie wyglądały w scenerii tak, jak na załączonym zdjęciu. Chyba nie dam rady tego zrobić samodzielnie, bo tak jak powiedziałem; nigdy tego nie robiłem. Może pokusicie się i zrobicie taki mały update free. Każdy kto będzie chciał, to sobie go wgra do Krakowa. Macie doświadczenie w tworzeniu scenerii i usunięcie obiektów, dodania pasa startowego w całości to kwestia paru godzin. W przyszłości podeśle też dokumentacje fotograficzną Krakowa, bo tu mieszkam i można dopracować scenerie o różne obiekty, osiedla itp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1716
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Martin_Starski »

Bartek24 wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 13:55 Mam AI traffic,
Tego typu dodatki instalują swoje własne pliki AFCAD i wówczas może to generować taki problem jak opisujesz. Stąd sugestią aby poszukać w tym kierunku.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1716
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Martin_Starski »

dan90 wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 18:38 usunięcie obiektów, dodania pasa startowego w całości to kwestia paru godzin
Właśnie problem w tym że to nie jest tak proste jak się wydaje i Stanisław dość dokładnie to opisał w swoim poście - małe zmiany pociągają za sobą gro korekt, które trzeba nanieść w innych miejscach a to wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, którego naprawdę mamy mało. Dlatego nie damy rady spełnić Twojej prośby.
dan90
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 15
Joined: Monday 02 Mar 2020, 12:24
Name: Daniel

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by dan90 »

Martin_Starski

Właśnie problem w tym że to nie jest tak proste jak się wydaje i Stanisław dość dokładnie to opisał w swoim poście - małe zmiany pociągają za sobą gro korekt, które trzeba nanieść w innych miejscach a to wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, którego naprawdę mamy mało. Dlatego nie damy rady spełnić Twojej prośby.
Rozumiem
Bartek24
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 13
Joined: Saturday 15 Dec 2018, 19:25
Name: Bartosz

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Bartek24 »

Martin_Starski wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 20:47
Bartek24 wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 13:55 Mam AI traffic,
Tego typu dodatki instalują swoje własne pliki AFCAD i wówczas może to generować taki problem jak opisujesz. Stąd sugestią aby poszukać w tym kierunku.
Gdzie szukać tych plików? Jak mniemam usunięcie ich powinno rozwiązać problem.
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5435
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by DD Stanislaw »

dan90 wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 18:38 Chyba nie dam rady tego zrobić samodzielnie, bo tak jak powiedziałem; nigdy tego nie robiłem. Może pokusicie się i zrobicie taki mały update free.
Powiem szczerze - nie widzę powodu, dla którego osoba zainteresowana nia miałaby poświęcić swojego czasu na ogarnięcie tematu a my, jako strona niezainteresowana, mieliśmy ten czas poświęcić i jeszcze za darmo. :) Niestety tak to nie działa :) a samo utrzymanie produktów i ich aktualizowanie przysparza dostatecznie dużo pracy "za free". Więc tak jak mówię - technicznie da się to zrobić, ale musi ktoś wyjść z inicjatywą i to zrobić, my co najwyżej możemy podzielić się plikami źródłowymi dla tego obszaru, aby nie trzeba było robić niektórych budynków od nowa. Osobiście nie mam też wiedzy, jak to lotnisko wyglądało 10, 20 lat temu.
Image
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1716
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPKK Kraków Balice X v3

Post by Martin_Starski »

Bartek24 wrote: Tuesday 09 Jun 2020, 21:53 Gdzie szukać tych plików? Jak mniemam usunięcie ich powinno rozwiązać problem.
Kazdy Traffic Addon moze je miec gdzie indziej. Oolnie przeszukalbym w calym glownym folderze symulatora pod katem nazwy pliku z EPKK - jezeli znajdziesz plik, ktory bedzie wygladal na "niezwiazany" z nasza sceneria, sprobuj go deaktywowac badz usunac (na wszelki wypadek zostaw sobie jego kopie).
Post Reply