Polish Airports vol.3 XP v2

Latest version: v2.1 (2020)

Post Reply
tom993
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 11
Joined: Saturday 28 Dec 2013, 22:06
Location: Toruñ

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by tom993 »

Rozwiązanie tymczasowe: usunąć bądź zmienić nazwę pliku epsy_Puddels_xp.obj

Dla suppotru - ten plik powoduje niemożność wczytania scenerii i blokuje EPWA
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1673
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Martin_Starski »

tom993 wrote: Friday 10 Apr 2020, 10:35 ten plik powoduje niemożność wczytania scenerii i blokuje EPWA
EPWA?
Bulva
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 45
Joined: Wednesday 31 Jul 2019, 00:11
Name: Bulva

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Bulva »

Martin_Starski - Yes, EPWA. I wrote about it before.
EPWA, EPBC, EPMO, EPMM, EPSY and others do not work with PAv3, although EPWR works well.

tom993-Your temporary solution works and you can use PAv3 together with EPWA, but it causes this error:
bła.jpg
Log.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tom993
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 11
Joined: Saturday 28 Dec 2013, 22:06
Location: Toruñ

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by tom993 »

Tak Martin EPWA.

Trochę poziom supportu tu przypomina informatyczny urząd gminy - odp. na poziomie u mnie działa.
Nie każdy musi mieć XPL ale ktoś z supportu chyba ma?

Wnioski:
- nie czytacie ze zrozumieniem
- nie sprawdzacie tego u siebie
- wklejacie odp. szefa...

Poziom zadowolenia konsumenta konsumenta polega na szybkości reakcji w rozwiązaniu problemu. Wystarczy czasem zerknąć do logów.

EOT.
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5385
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by DD Stanislaw »

tom993 - nie chodzi o to, że "u mnie działa", ale niestety nie posiadamy informacji od Liminar Research o tym, co zostało zmienione, co będzie działać a co nie w nowej wersji X-Plane opartej na innym API. Nawet fakt, że coś jest w SDK nie oznacza że działa w symulatorze. Oczywiście to nie jest wina Użytkowników - ale też nie nasza, gdyż nie wiemy i na dany moment nie możemy wiedzieć (z braku informacji) co te błędy powoduje. Stąd też nawet w logu LR umieszcza informację:

"0:00:15.893 E/SYS: THREAD FATAL ASSERT: Please report this to Laminar Research."

Niemniej jednak staramy się zgadywać i jesteśmy też wdzięczni za raporty jak np. o pliku epsy_Puddels_xp.obj . Nie ma więc sensu obrażać kolegi Marcina, skoro próbuje udzielić pomocy.

Natomiast dlaczego plik z EPSY blokuje wczytanie scenerii EPWA - niestety na dany moment nie mamy pojęcia. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest włączenie nie-Vulkanowej wersji X-Plane, gdzie wszystko powinno działać tak jak poprzednio. Gdy będziemy mieli więcej informacji, będziemy wprowadzać zmiany aby produkty działały i w Vulkanowej wersji, choć możliwe, że na stałe Vulkan pojawi się dopiero w X-Plane 12 - ale tego też na razie nie wiemy. W praktyce to na razie trochę jak z FSX z trybem "DX10 Preview".
Image
pdp
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Wednesday 29 Nov 2017, 21:39
Location: EGBE

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by pdp »

EPSY would probably be within the loading range of EPWA. If you fly a VADOL departure out of EPLB, EPWA and Warsaw City will load in around VADOL. In OpenGL this is more obvious because it briefly causes 0.5-1fps for me.
Bulva
26-49 posts
26-49 posts
Posts: 45
Joined: Wednesday 31 Jul 2019, 00:11
Name: Bulva

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Bulva »

However, it is strange that I have hundreds of scenery installed (including many DD), and the error I have only from DD Polish Airport vol.3 (V2).
I do not think that the error will disappear by itself with the next versions of XP Vulkan.
Maybe you can do something ad hoc to be able to use this add-on ???
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1673
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Martin_Starski »

Sorry, but as Stanislaw said - when we have more information, we will introduce changes to make the scenery work in the Vulkan version, although it is possible that Vulkan will appear permanently only in X-Plane 12. We do not know it yet.
sebamed4
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Wednesday 22 Apr 2020, 01:34
Name: Tomek

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by sebamed4 »

Dzień Dobry.Jestem poczatkujący więc proszę o wyrozumiałość.Mam problem z zakupionym dodatkiem Polish Airports vol3-cały poces instalacji do pliku castom scenery przeszedł automatycznie przez program instalacyjny.Niestety po uruchomieniu X-plana 11 nie widzę zadych objektów. (number of objects ustawiony prawidłowo) podejrzewam ,że coś nie gra z tym plikiem scenery_packs który skopiowałem poniżej.
Proszę o pomoc co robię zle,jak zobacze ,że te scenerie są wgrane?.Przeglądnąłem forum ale nie znalazłem pomocy.
Pozdrawiam Tomek.

Code: Select all

1000 Version
SCENERY

SCENERY_PACK E:\X-Plane 11\Resources\plugins\SAM\lib\SAM_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EDDF Frankfurt/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EDLP Paderborn-Lippstadt/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EGLL Heathrow/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LFMN Nice Cote d Azur X/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LFPO Paris Orly/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LPFR Faro/
SCENERY_PACK Custom Scenery/DD Polish Airports vol.3/
SCENERY_PACK Custom Scenery/DD Polish Airports vol.3 Documents/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Global Airports/
SCENERY_PACK Custom Scenery/KSEA Demo Area/
SCENERY_PACK Custom Scenery/LOWI Demo Area/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Chicago/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Dubai/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Las Vegas/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - London/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - New York/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Sydney/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Washington DC/

Code: Select all

log.txt for X-Plane 11.41r1 (build 114100 64-bit)
 compiled on Dec  4 2019 12:34:57
X-Plane started on Wed Apr 22 03:09:21 2020

This log file is generated automatically by Laminar Research applications and contains diagnostics about your graphics hardware, installation, and any error conditions.
If you need to contact tech support or file a bug, please send us this file. NOTE: this file is rewritten every time you start ANY of your X-System applications.

Windows 6.1 (build 7601/2) Service Pack 1.0
This is a 64-bit version of Windows.
CPU type: 8664
Physical Memory (total for computer): 25741594624
Maximum Virtual Memory (for X-Plane only): 8796092891136
CPU 0: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor  Speed (mhz): 3392
CPU 0: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor  Speed (mhz): 3392
CPU 0: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor  Speed (mhz): 3392
CPU 0: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor  Speed (mhz): 3393

X-System folder:'E:\X-Plane 11/', case sensitive=0

WGL_ARB_buffer_region WGL_ARB_create_context WGL_ARB_create_context_no_error WGL_ARB_create_context_profile WGL_ARB_create_context_robustness WGL_ARB_context_flush_control WGL_ARB_extensions_string WGL_ARB_make_current_read WGL_ARB_multisample WGL_ARB_pbuffer WGL_ARB_pixel_format WGL_ARB_pixel_format_float WGL_ARB_render_texture WGL_ATI_pixel_format_float WGL_EXT_colorspace WGL_EXT_create_context_es_profile WGL_EXT_create_context_es2_profile WGL_EXT_extensions_string WGL_EXT_framebuffer_sRGB WGL_EXT_pixel_format_packed_float WGL_EXT_swap_control WGL_EXT_swap_control_tear WGL_NVX_DX_interop WGL_NV_DX_interop WGL_NV_DX_interop2 WGL_NV_copy_image WGL_NV_delay_before_swap WGL_NV_float_buffer WGL_NV_multisample_coverage WGL_NV_multigpu_context WGL_NV_render_depth_texture WGL_NV_render_texture_rectangle 

OpenGL Vendor    : NVIDIA Corporation
OpenGL Render    : GeForce GTX 1050 Ti/PCIe/SSE2
OpenGL Version   : 4.6.0 NVIDIA 445.87 (460/0)
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1673
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Martin_Starski »

Witaj, a jak to na chwile obecna wyglada w XP? Nie ma zadnych budynkow?

Rozumiem, ze po uruchomieniu instalatora z uprawnieniami administratora caly proces instalacji przeszedl bez problemu i zadne bledy sie nie pojawiaja przy uruchomieniu. Dla pewnosci - pozwoliles XP odbudowac swoj plik scenery_packs.ini?

Number of objects jest ustawiony minimum na medium, tak?
sebamed4
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Wednesday 22 Apr 2020, 01:34
Name: Tomek

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by sebamed4 »

Dzieki za odpowiedz
Instalacja przebiegła pomyślnie,nie pokazywał żadnych błędów-robiłem z poziomu admina.Wywaliłem plik scenery_pack.ini i pozwoliłem po ponownym uruchomieniu na jego odtworzenie-wips powyżej.Number of object ustawiony na medium.
Podczas uruchamiania pojawia mi się lotnisko w poznaniu ale to jest standartowe chyba z gry-czy to jest możliwe ,że powyladowaniu samolotem mogę przejezdzać przed budynki "na wylot"
Jak ew sprawdzić czy sceneria lotniska jest od "drzewieckiego" bo grafika raczej jest średnia.
Przepraszam, za te pytania które dla niektórych mogą być śmieszne ale czytam to forum i na razie dla mnie jest dużo "slangu" który muszę poznać
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1673
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Martin_Starski »

Warto by bylo pokazac jak to wyglada - prosba o screen, moze byc zamieszczony poprzez taka strone: https://pl.imgbb.com/

Generalnie musi to wygladac tak jak na screen'ach produktu: http://www.drzewiecki-design.net/prodPAv3_XP.htm

Druga rzecz - czy na pewno instalowana jest ostania wersja v2.0? Ona byla pod XP11.

Moze nalezy zaktualizowac biblioteke pluginu SAM do najnowszej wersji? Pamietam, ze byly z tym problemy u niektorych uzytkownikow.
sebamed4
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Wednesday 22 Apr 2020, 01:34
Name: Tomek

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by sebamed4 »

Witam.
Zakupiłem scenerie kilka dni temu:
Drzewiecki-Polish_vol3-v2 Polish Airports volume 3 v2
$19.60 x 1
Wg tego opisu jest to wersja V2 ale dziwne bo w pliku zainstalowanym w grze w notatniku jest:
DD Polish Airports vol.3 XP version:1.0
Nie wiem co otym sądzić.Jeśli jest to wersja 1.0 to skad ściągnąć v2?
do do plaginu SAM- zaraz zaktualizyję jak przyjdę i wrzucę screeny
Dziękuję.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1673
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by Martin_Starski »

sebamed4 wrote: Wednesday 22 Apr 2020, 16:19 Zakupiłem scenerie kilka dni temu:
A gdzie byla zakupiona? Ktory sklep?
sebamed4 wrote: Wednesday 22 Apr 2020, 16:19 do do plaginu SAM- zaraz zaktualizyję jak przyjdę i wrzucę screeny
Sprobuj prosze i wrzuc screeny.
sebamed4
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Wednesday 22 Apr 2020, 01:34
Name: Tomek

Re: Polish Airports vol.3 XP V2

Post by sebamed4 »

Witam ponownie
scenerie zakupiłem tu: https://store.x-plane.org/Polish-Airpor ... _1002.html
screen z lotniska poznan-ławica tak u mnie wygląda:
https://ibb.co/X242bMx
pugin SAM mam wersje 1.0.1 -taką znalazłem najnowszą (chyba ,że zle szukałem)
Grafika jakby się polepszyła tylko nadal samolotem moge"przelatywać przez inne objekty np przez budynek portu z jednej na drugą stronę.)
Post Reply