Polish Airports vol.1 X

Latest version: v5.1 (2020)

Post Reply
epza
0-1 posts
0-1 posts
Posts: 1
Joined: Saturday 13 Jun 2020, 19:22
Name: epza

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by epza »

Hello Posiadalem starsza wersje ,Dzisiaj zakupilem najnowsza Polish Airports vol.1 X
Latest version: v5.0 (2020).Lotniska sa pozbawione obiektow ,jest tylko trawa .Zainstalowalem Sod ,wybralem gdzie bylo mozliwe (True ) .Program nie zainstalowal sie ,musialem dodac scenery w Library FSX ,manualnie dodalem EPGD,EPRZ,EPLB ,EPKT.Ekran pokazl buliding scenery ale tak jak pisalem nie ma tam nic .Starsze scenery Drzewickeigo tak jak dla przykladu EPSC dziala normalnie ,Stary Gdansk tez dzialal ,prosze o pomoc bo koszt scenerii nie jest niski .Probowalem roznych opcji ,Jestem w tym hobby od FS95 ,
Czekam na porady i dziekuje
EPZA
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 2095
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Martin_Starski »

Witaj, mówimy o standardowym FSX czy FSX Steam Edition?
Nie załączyłeś żadnego screena, ale po opisie wnoszę że przyczyną może być zdublowany wpis w scenery library. Sugeruję sprawdzić wszystkie wpisy w bibliotece dotyczące lotnisk z PA vol.1, usunąć stamtąd wszystkie te wpisy, usunąć stosowane foldery z Addon Scenery i jeszcze raz odpalić instalator z uprawnieniami administratora. Daj znać jak dalej sytuacja wygląda - jeżeli to nie pomoże będziemy przyczyny szukać dalej, ale nie powinno być żadnego problemu z wyświetlaniem scenerii.
user121075
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 4
Joined: Wednesday 17 Jun 2020, 19:17
Name: Bogdan

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by user121075 »

Witam,
Myślę o zakupie "Polish Airports vol.1 X", ale wcześniej zainstalowałem DEMO i widzę, że światła pasa dla EPKT wyglądają dziwnie (załączony screenshot). Czy to jest ograniczenie tylko wersji DEMO i w wersji płatnej wygląda to lepiej, czy może to kwestia jakiś ustawień?

Prepar3d 4.5.14.34698 + ORBX v4.1.13

Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 2095
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Martin_Starski »

Witam, demo to demo a pełna wersja to pełna wersja 8) Rzecz w tym że nie aktualizowaliśmy demo od tej paczki lotnisk już od bardzo długiego czasu, więc ciężko mi teraz powiedzieć jaka wersja oświetlenia pasa była tam użyta. Sim ma też swoje ograniczenia, więc zawsze znajdzie się kąt pod którym będzie coś się zniekształcało ale generalnie w ostatnio wydanej pełnej wersji PA vol1. X v5 nikt do tej pory nie skarżył się na to jak oświetlenie wygląda. Ale nawet jeśli nadal stwierdziłbyś że coś jest nie tak ze światłami w Twoim symulatorze to postaramy się zrobić na szybko jakąś poprawkę.
user121075
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 4
Joined: Wednesday 17 Jun 2020, 19:17
Name: Bogdan

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by user121075 »

Witam,
Teraz już mam wersję płatną, ale teraz świateł prawie nie widać. Również nie ma oświetlenia dróg kołowania. Dla porównania załączam widok z DEMO EPWA gdzie wygląda OK. Czy światła w wersji pełnej trzeba jakoś załączyć?
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5407
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by DD Stanislaw »

Brak SODE?
Image
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 2095
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Martin_Starski »

user121075 wrote: Friday 19 Jun 2020, 17:03 ale teraz świateł prawie nie widać
Jezeli masz SODE poprawnie zainstalowane i EPWA dziala to moze byc jeszcze kwestia tej poprawki: viewtopic.php?f=23&t=260&start=975#p20188

Daj znac czy pomoglo :)
Krielkip
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 3
Joined: Saturday 20 Jun 2020, 15:54
Name: Hans

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Krielkip »

For approaching rwy 27 Katowice EPKT I set the course to 265 degr. and the loc freq. to 109.9. But when I approached the airport I was led by the ILS to the taxiway and not the runway. How can this happen?

Regards,

Hans
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5407
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by DD Stanislaw »

Hans, this may happen if your aircraft is using AIRAC rather than FSX/P3D actual navaids. In this case it can lead to the former runway which is now the taxiway.

Simply test - launch a default Cessna and establish it on the ILS rwy 27. If it still goes to that taxiway this would suggest you might have the AFCAD conflict (multiple instances).
Image
Krielkip
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 3
Joined: Saturday 20 Jun 2020, 15:54
Name: Hans

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Krielkip »

Thanks. I use the Airac from Navigraph and the navaids from Aero.sors. Will do the test.

Regards,

Hans
Krielkip
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 3
Joined: Saturday 20 Jun 2020, 15:54
Name: Hans

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Krielkip »

I installed the latest Navaids from Aero.sors and now everything is OK.

Regards,

Hans
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5407
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by DD Stanislaw »

Thank you for the information! :wink:
Image
user121075
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 4
Joined: Wednesday 17 Jun 2020, 19:17
Name: Bogdan

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by user121075 »

Po wgraniu poprawki jest już lepiej, są światła pasa i dróg kołowania, ale nie ma świateł na płycie postojowej (załączony sceenshot). Jak pamiętam to chyba w wersji demo płyta postojowa była oświetlona... Czy coś da się z tym zrobić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 2095
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by Martin_Starski »

Czy korzystasz z Dynamic Lights? Jeżeli tak to czy ta opcja była zaznaczona w trakcie instalacji? Upewnij się proszę czy zastosowałeś poprawną opcję zgodnie z ustawieniami symulatora.

Dla pewności możesz także pobrać nasze pliki Effects i wkopiować do stosownego folderu w P3D: viewtopic.php?f=3&t=469
user121075
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 4
Joined: Wednesday 17 Jun 2020, 19:17
Name: Bogdan

Re: Polish Airports vol.1 X

Post by user121075 »

Po wgraniu plików Effect, światła na płycie już są. Teraz wszystko wygląda poprawnie.
Dzięki serdeczne za pomoc.
Pozdrawiam
Post Reply