EPWA Warsaw Chopin Airport X

Latest version: v1.97 (2020)

Post Reply
captain911
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 18
Joined: Tuesday 27 Sep 2016, 15:35
Location: Greece / USA

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by captain911 »

hello again,
I'm really disappointed, i went to fly from Warsaw the other day and all sudden i saw the big red X again..... I really dont know why. I thought i fixed it but i guess no.... :roll: :roll: :cry: :cry:
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5483
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw »

The X is related to a missing SODE content.
Image
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1791
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski »

Hi, as Stanislaw said, unfortunately that's the way how SODE is informing about the missing objects / content.

I know that you are "testing" the recently-created sdx file updated for VDGS function of SODE because in the previous version some jetways were not attached to the terminal. So, maybe please use the old one until we fix the problem. Sorry for any inconveniences.
captain911
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 18
Joined: Tuesday 27 Sep 2016, 15:35
Location: Greece / USA

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by captain911 »

Yea, I went back to the old sdx. Thanks
pav
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 2
Joined: Wednesday 22 Jan 2020, 21:17
Name: pawel

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport XP v2

Post by pav »

witam,
moje pytanie dotyczy problemu z uzywaniem polskich portow lotniczych wszystkich od drzewiecki D wraz z modele platnym Embraer od VirtualCol -Embraer 190-195 Regional Pack. za kazdym razem zwlaszcza w Warszawie,pniewaz najczesniej uzywam tego lotniska gdzie po okolo 10 15 minutach zostaje samoczynnie wywalony z fsx. pojawia sie informacja: ze posiadam za malo wolnej pamieci i ze nalezy zmienic ustawienia grafiki traficetc,itd,itp Problem nie pojawia sie kiedy koluje startuje itp z innych lotnisk poza tymi gdzie jest zainstalowana grafika dzrewiecki D. dla przykladu operowalem tym samym samolotem na schipol bez najmniejszych problemow. jakies porady????
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5483
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw »

Witam.
Polecam zapoznać się z tym materiałem, aby było wiadomo, czego dotyczy problem i jak go rozwiązać: https://www.dropbox.com/s/w4wu3vqhf8jkm ... m.pdf?dl=0
Image
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1791
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski »

Tak jak Stanislaw wspomnial - warto przejrzec owy poradnik. Pozwole sobie wrzucic swoje kilka groszy:

FSX jest aplikacja 32bit'owa - stad tez problemy typu OOM w przypadku szczegolowych dodatkow / lotnisk znajdujacych sie w wymagajacym dla symulatora obszarze (tutaj przewage ma P3D v4, ktorego problem nie dotyczy). W przypadku EPWA z takim obszarem mamy wlasnie do czynienia - rozbudowane lotnisko praktycznie w samym miescie i duzo autogenu do wygenerowania.

Nie wiem jakie masz jeszcze inne dodatki, ale na pewno warto je przejrzec i zobaczyc czy nie pozeraja dodatkowych zasobow. Jezeli w bliskiej okolicy EPWA masz aktywne jakies inne aktywne platne lotniska, sprobuj je deaktywowac. W ogole generalna rekomendacja to trzymanie aktywnych tylko tych lotnisk, ktore sa dla Ciebie konieczne - zawsze warto deaktywowac te lotniska, z ktorych sie czesto nie korzysta.
Druga rzecz - zawsze mozesz podczas instalacji zredukowac ilosc detali, zainstalowac lite texture pack, usunac wnetrze terminala i samoloty statyczne - to na pewno pomoze.
Trzecia rzecz - sprawdz jakie masz TEXTURE_MAX_LOAD w fsx.cfg - jezeli jest wyzsza niz 1024 to sugeruje zredukowac. Czasem tez nie zaszkodzi po prostu odbudowac fsx.cfg od nowa (oczywiscie wowczas zrob sobie back-up starego).
I ostatnia sprawa - AI Traffic - tutaj warto zredukowac do minimalnych poziomow, bo stanowi to duze obciazenie dla symulatora.
pav
2-4 posts
2-4 posts
Posts: 2
Joined: Wednesday 22 Jan 2020, 21:17
Name: pawel

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by pav »

Rozumiem ale dziwne jest fla mnje to ze wszystko dziala dobrze z innym platnym rmbraerem z tej samej firmy tylko ze 170/175 ,ale embraer od tego samego wydawcy ale w wersji 190/195 sprawia klopoty
User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 5483
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by DD Stanislaw »

Może jest dłuższy i potrzebuje więcej pamięci :D :twisted:
Image
captain911
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 18
Joined: Tuesday 27 Sep 2016, 15:35
Location: Greece / USA

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by captain911 »

any news about the jetways?
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1791
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski »

Sorry, but it's still in progress - we have many ongoing projects and this particular problem is - let's say - not "critical" for using the scenery. But for sure it's on a short to-do list.
Dzosefsss
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 5
Joined: Monday 16 Mar 2020, 21:10
Name: Dzosefsss

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Dzosefsss »

Nie wiem czym pytanie było zadawne na forum ale czy przewidywany jest update który "wyprostuje :D taxiway'a Mike'a"
https://imgur.com/a/oG2Yey0
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1791
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski »

Dzieki za uwage. Rzeczywiscie zmiany sa - jak zawsze w przypadku scenerii Drzewiecki Design rozwazamy aktualizacje, niemniej temat bedziemy chcieli potraktowac bardziej kompleksowo. W rezultacie na chwile obecna nie jestesmy w stanie powiedziec kiedy to moze nastapic.
David L
5-12 posts
5-12 posts
Posts: 10
Joined: Monday 02 Mar 2020, 13:33
Name: David

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by David L »

Hi, i would like to buy EPWA, is it right that the current version is missing Jetway 11 and 12, i read on the previous pages? if yes, i would wait until it get fixed.

Regrads David
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1791
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: EPWA Warsaw Chopin Airport X

Post by Martin_Starski »

David L wrote: Wednesday 18 Mar 2020, 09:38 missing Jetway 11 and 12
Hi David! The jetways are NOT missing and they are working fine. The problem is that in the case of only few of them there is a minor free space between the airport terminal and the back of jetway. But it is mainly visible if you set the camera outside the plane at a special angle. We need to fix this as soon as we have a little bit more "free time", but for sure this small error doesn't have any impact for the use of this scenery.
Post Reply