Warsaw City XP
Latest version: v1.7 (2020)
Usuwanie mesh'a
Witam,
Piszę w sprawie mesh'a, czy ortho, jak zwał tak zwał - chodzi o usunięcie go. Interesuje mnie sam produkt w postaci modeli budynków itp, jednakże każdy Pańska praca posiada również mesh zawarty w sobie. Tak się składa, że posiadam zainstalowane inne ortho, a według mnie jest ono dużo lepszej jakości, niż to w Warsaw City XP, czy jest możliwość usunięcia go? Być może mogę jakoś zmienić kolejność plików w scenerypacks.ini, a może usunięcie którychś plików w katalogach scenerii naprawi problem?
Serdecznie pozdrawiam,
MoDrazzz
Zdjęcia porównujące mesh'e: https://imgur.com/a/hyHspwi
Piszę w sprawie mesh'a, czy ortho, jak zwał tak zwał - chodzi o usunięcie go. Interesuje mnie sam produkt w postaci modeli budynków itp, jednakże każdy Pańska praca posiada również mesh zawarty w sobie. Tak się składa, że posiadam zainstalowane inne ortho, a według mnie jest ono dużo lepszej jakości, niż to w Warsaw City XP, czy jest możliwość usunięcia go? Być może mogę jakoś zmienić kolejność plików w scenerypacks.ini, a może usunięcie którychś plików w katalogach scenerii naprawi problem?
Serdecznie pozdrawiam,
MoDrazzz
Zdjęcia porównujące mesh'e: https://imgur.com/a/hyHspwi
- Martin_Starski
- 200+ posts
- Name: Marcin
Re: Warsaw City XP
Jeśli zainstalujesz inne Ortho, nasz custom'owy mesh nie będzie aktywny. Niemniej prawdopodobnie stworzy to "artefakty", bo nie przewidywaliśmy dla naszych scenerii deaktywacji naszego mesh'a.
Re: Re: Warsaw City XP
Jasne, rozumiem. Dzięki bardzo za odpowiedź, miłego!
Z przykrością musze stwierdzić, że ostatnia aktualizacja 12.04b3 definitywnie przekreśliła możliwość używania scenerii Warsaw City.
Wiem, że produkt nie doczekał się aktualizacji dla XP12, ale dotychczas działał bez większych prroblemów.
Niestety teraz to juz totany koniec ;-(
PS na forum XP zasygnalizowałem problem i odpowiedzią i jedynym ratunkiem jest zastąpienie plików .dds plikami .png.
Wszytskie pliki wymagają konwersji (co i tak nie wiadomo, czy pomoże).
Czy komukolwiek udało się używać Warsaw City XP w obecnej wersji XP12 ???
Wiem, że produkt nie doczekał się aktualizacji dla XP12, ale dotychczas działał bez większych prroblemów.
Niestety teraz to juz totany koniec ;-(
PS na forum XP zasygnalizowałem problem i odpowiedzią i jedynym ratunkiem jest zastąpienie plików .dds plikami .png.
Wszytskie pliki wymagają konwersji (co i tak nie wiadomo, czy pomoże).
Czy komukolwiek udało się używać Warsaw City XP w obecnej wersji XP12 ???
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- DD Stanislaw
- Administrator
- Name: Stanisław
Witam.
Produkt nie jest przeznaczony pod tę platformę więc pytanie niejako nie ma logicznych podstaw. Równie dobrze można spróbować używać produktu w MSFS i też nie będzie poprawnie działać.
Produkty pod XP11 zostały wykonane tylko pod XP11.
Produkt nie jest przeznaczony pod tę platformę więc pytanie niejako nie ma logicznych podstaw. Równie dobrze można spróbować używać produktu w MSFS i też nie będzie poprawnie działać.
Produkty pod XP11 zostały wykonane tylko pod XP11.
Wiem, że nie jest przenaczony pod XP12, ale nie było większych problemów do czasu ostatniej aktualizacji. Miałem nadzieję, że istnieje jakaś "domowa" metoda, aby coś zrobić, by móc dalej korzystać z dobrodziejstw scenerii.
Pozostaje w takim razie czekać na oficjalny dodatek Warsaw City do XP12, o ile kiedykolwiek to się wydarzy ;-(
Pozostaje w takim razie czekać na oficjalny dodatek Warsaw City do XP12, o ile kiedykolwiek to się wydarzy ;-(
- DD Stanislaw
- Administrator
Otóż istnieje "domowa" metoda.
Konwersja plików .dds na .png (polecam program Aorta)
Potem (chociaż nie wiem czy to konieczne) wykonałem ponownie konwersję z tych nowych .png na .dds za pomocą narzędzia DDSTool.
Całość trwała kilka minut i Warsaw City działa pod XP12.
Drugi problem to - lasy (we wszystkich pakietach DD). Tutaj niestety (bo nie umiem inaczej) zastąpiłem pliki .for z folderu "vegetation" innymi z XP12 (zmieniając oczywiście nazwy, aby sceneria DD mogła je poprawnie odczytać).
Mam nadzieję, że jeśli ktoś to zrobił jedynie na własny użytek, nie jest to przestępstwem.

- DD Stanislaw
- Administrator
Panowie, moja sugestia jest taka, aby własnoręcznie wykonać pliki od zera a nie konwertować pliki z niekompatybilnego produktu i później raportować, że coś nie działa poprawnie.
To nie jest przestępstwem, teoretycznie można to robić, tylko po co? Nie jest to natywne, nie będzie to ani działać ani wyglądać dobrze. Modele z Warsaw City pochodzą z 2012 roku.
To nie jest przestępstwem, teoretycznie można to robić, tylko po co? Nie jest to natywne, nie będzie to ani działać ani wyglądać dobrze. Modele z Warsaw City pochodzą z 2012 roku.
Jasne. I oczywiście z ogromną czekam z tęsknota na nową wersję scenerii Warszawy i kupię ją pierwszego dnia, gdy się pojawiDD Stanislaw wrote: ↑Tuesday 07 Mar 2023, 03:33 Panowie, moja sugestia jest taka, aby własnoręcznie wykonać pliki od zera a nie konwertować pliki z niekompatybilnego produktu i później raportować, że coś nie działa poprawnie.

Ale póki co, sceneria DD Warsaw City XP, wraz z kilkoma/kilkunastoma własnymi aktualizacjami urbanistycznymi nadal prezentuje się doskonale

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.