Zrobiłem jeszcze więcej i testów i wyszło że:
- problem z białymi obiektami występuje przy presetach pogody
- przy pogodzie live jest OK
- co dziwniejsze, przy zmianie daty w ustawieniach pogody na 2024 rok z 2025, presety pogody działają już bez problemu - budynki mają tekstury. Przy powrocie do obecnej daty i 2025 - budynki są białe przy presetach
Potwierdzam - w naszym środowisku testowym pojawia się ten sam problem. Podejrzewamy co może być przyczyną i czekamy na działania Asobo. Jeżeli to nie będzie poprawione to dopóty, dopóki Marketplace nie działa w MSFS 2024, zamiast dwóch w pełni natywnych scenerii, musimy mieć jedną wersję pod oba symulatory. Niemniej problem zostanie usunięty jak tylko to będzie możliwe.
Martin_Starski wrote: ↑Monday 20 Jan 2025, 21:00
Potwierdzam - w naszym środowisku testowym pojawia się ten sam problem. Podejrzewamy co może być przyczyną i czekamy na działania Asobo. Jeżeli to nie będzie poprawione to dopóty, dopóki Marketplace nie działa w MSFS 2024, zamiast dwóch w pełni natywnych scenerii, musimy mieć jedną wersję pod oba symulatory. Niemniej problem zostanie usunięty jak tylko to będzie możliwe.
Martin_Starski wrote: ↑Saturday 18 Jan 2025, 19:19
Magicznego sposobu bym nie szukał, bo nasze scenerie zostały dopiero co zaktualizowane do nowych wersji kompatybilnych z MSFS 2024 (ostatni nr wersji jest do sprawdzenia na forum przy każdym wątku). Przy czym EPKK Kraków MSFS będzie wydane jako v2 stanowiąc zupełnie nową, ulepszoną i rozbudowaną wersje.
Nowe wersje scenerii zostały przekazane wszystkim sklepom w tym samym czasie, więc może flightsim.com jeszcze nie dokonał aktualizacji.
I'm in the opposite case: all your sceneries are working like a charm to me in MSFS 2020, and I don't intend to use MSFS 2024 at all.
Do I need to go through the hassle of uninstalling all of them, then reinstalling the new versions?
In other words: do these new versions include any significant improvements, aside from the new 2020/2024 installation routine?
flyfly wrote: ↑Saturday 25 Jan 2025, 17:32
do these new versions include any significant improvements
Nope - just installers' compatibility with MSFS 2024 and eventually some small adjustments to the new sim. If there is a significant change, the sceneries will be mainly published as v2 (like EPKK for instance).
Nie jestem pewien, jak było wcześniej, ale Sim Update 2 Beta MSFS2024 powoduje kolizję waszych budynków z autogenem. W Warszawie, ale także w Bydgoszczy. Załączam 2 przykłady.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Witaj, zdajemy sobie sprawe jak to wygląda w MSFS 2024 i mamy to odnotowane, ale na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie za wiele z tym zrobić.
Przykro mi, ale na chwile obecną musi pozostać tak jak jest aby sceneria była dostępna zarówno dla użytkowników MSFS 2020 oraz MSFS 2024.
Kolejny kamyczek do ogródka "Warszawa w VR/2024". SU3 zoptymalizował performance w VR w ten sposób, że LOD dla obiektów zmienia się bardzo późno. Nigdzie to tak nie drażni, jak nad obydwoma stadionami w Warsaw Landmarks. przez dłuuugie minuty zbliżasz się nie do Narodowego, ale do plastikowej miski. potem na sekundę (lub mniej) włącza się LOD pośredni, i dopiero nad samym stadionem jest pełny LOD. Nad Legią jest jeszcze gorzej. I to wszystko przy ustawionym OLOD 150. Problem nie występuje bez VR ani pod MSFS2020. Błagam, przesuńcie punkt zmiany LOD dla stadionów przy aktualizacji. Załączam screeny okropnych stadionów pod VR.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
@tadeon
Mam ten sam problem ze Stadionem Narodowym i Legią w VR. Niestety ustawienie OLOD na 200 nie pomogło. Czy powinienem zwrócić uwagę na jeszcze jakieś inne ustawienie?
Niestety, @otokarbalcy, moja radość była przedwczesna. Nie wiem, jakim cudem raz mi się udało zobaczyć z daleka ładne stadiony. Być może dlatego, że chwilę wcześniej leciałem na płaskim ekranie i jakieś ustawienie przeszło do VR - przypadkiem i na chwilę. Teraz znowu jest ten sam problem i nic nie pomaga na razie, ani OLOD 200, ani nic innego.
Prosimy jednak DD o korektę LOD dla stadionów.
Tymczasowy workaround, aby widzieć stadiony w Warsaw Lanmarks i znów cieszyć się życiem, jest następujący:
- wejść w tryb developera (DevMode)
- wybrać Debug LODs
- zaznaczyć Enable force active LOD i suwakiem ustawić wybrany poziom LOD - ja wybrałem '0' co oznacza, że wszystkie obiekty niezależnie od odległości rysują się w modelu maksymalnym. Spodziewałem się, że FPS mocno spadnie. Okazuje się jednak, że jest OK. Polecam wypróbować.