EPGD Gdansk MSFS
Latest version: v1.5 (2025)
- Martin_Starski
- 200+ posts
- Name: Marcin
Re: EPGD Gdansk MSFS
It has to be the 3rd party addon - these are no our static planes. You need to identify which one is affecting your scenery.
Regarding awkward positions, we only remember that GSX generated a similar problem in EPKK, so please make sure that the airport is excluded.
Regarding awkward positions, we only remember that GSX generated a similar problem in EPKK, so please make sure that the airport is excluded.
- DD Stanislaw
- Administrator
- Name: Stanisław
Those planes are placed by MSFS as "static" but this has nothing to do with our scenery. Frankly, if you choose our own static aircraft, you will see the difference.
Xbox x - black avionics za każdym razem (pmdg 737). Porównywalne handcfraftowe porty innych devow bez problemu. Optymalizacja pod xa...
Witam,
Czy możecie usunąć podwójne rękawy, windstocks, przy 29 np?
Pozdrawiam
Czy możecie usunąć podwójne rękawy, windstocks, przy 29 np?
Pozdrawiam
- Martin_Starski
- 200+ posts
Bardzo prosze o screena. Czy lotnisko zostało wyłączone w GSX Pro?
Cześć,
pomyslałem, że zapytam tutaj, bo pojawil mi się problem z Gdańskiem. Zauważyłem to po zakupie scenerii DD, ale nie mam pewności, że ona to spowodowała.
Mam problem z wykonywaniem lotu, w ogóle programowaniem trasy z/do EPGD w samolotach domyślnych MSFS2024.
Używam Navigraph i reinstalowałem bazę AIRAC pod fs'a.
Próbuję w Vision Jet, albo Cessna CJ4.
Teoretycznie mogę zaprogramować lot np. z EPGD do innego lotniska (np. EPSY też od DD). Widać procedury SID i mogę je wybrać. Potem wbijam plan dalej do EPSY, procedury dolotowe itd. Ale trasa nie jest rysowana na mapie. Co najwyżej prosta linia między lotniskami. Samolot po starcie w ogóle ignoruje trasę (trasa przechwycona, tryb NAV, fms jako źródlo itd. Latam sporo tymi maszynami i raczej wiem co robię).
W drugą stronę, EPSY->EPGD trasa jest rysowana z procedurą odlotową (NIVON) a potem prosta kreska prosto do EPGD, mimo, ż wklepana jest procedura STAR.
Wcześniej latałem z/do Gdańska, stara darmowa sceneria, i wszystko banglało. Ale nie mam pewności, cz to dokładnie po instalacji tej scenerii od DD.
Sceneria kupiona i instalowana przez kleinta ORBX.
Próbowałem odinstalować scenerię, ale to nie pomogło. Ciągle Gdańsk jest dla mnie wyłączony z użytku IFR.
Działa mi Black Square King Air z TDS GN750, ale on ma swoją bazę i całośc symulacji nawigacji.
Czy sceneria może w jakikolwiek sposób wpływać na działanie nawigacji samolotów, bazę nawigacyjną itp.? Jakieś pomysły co sprawdzić?
Pozdrawiam,
Paweł
pomyslałem, że zapytam tutaj, bo pojawil mi się problem z Gdańskiem. Zauważyłem to po zakupie scenerii DD, ale nie mam pewności, że ona to spowodowała.
Mam problem z wykonywaniem lotu, w ogóle programowaniem trasy z/do EPGD w samolotach domyślnych MSFS2024.
Używam Navigraph i reinstalowałem bazę AIRAC pod fs'a.
Próbuję w Vision Jet, albo Cessna CJ4.
Teoretycznie mogę zaprogramować lot np. z EPGD do innego lotniska (np. EPSY też od DD). Widać procedury SID i mogę je wybrać. Potem wbijam plan dalej do EPSY, procedury dolotowe itd. Ale trasa nie jest rysowana na mapie. Co najwyżej prosta linia między lotniskami. Samolot po starcie w ogóle ignoruje trasę (trasa przechwycona, tryb NAV, fms jako źródlo itd. Latam sporo tymi maszynami i raczej wiem co robię).
W drugą stronę, EPSY->EPGD trasa jest rysowana z procedurą odlotową (NIVON) a potem prosta kreska prosto do EPGD, mimo, ż wklepana jest procedura STAR.
Wcześniej latałem z/do Gdańska, stara darmowa sceneria, i wszystko banglało. Ale nie mam pewności, cz to dokładnie po instalacji tej scenerii od DD.
Sceneria kupiona i instalowana przez kleinta ORBX.
Próbowałem odinstalować scenerię, ale to nie pomogło. Ciągle Gdańsk jest dla mnie wyłączony z użytku IFR.
Działa mi Black Square King Air z TDS GN750, ale on ma swoją bazę i całośc symulacji nawigacji.
Czy sceneria może w jakikolwiek sposób wpływać na działanie nawigacji samolotów, bazę nawigacyjną itp.? Jakieś pomysły co sprawdzić?
Pozdrawiam,
Paweł
- Martin_Starski
- 200+ posts
Nie, sceneria nie powinna miec tu zadnego wplywu - przyczyny nalezy szukac gdzies indziej.
Witajcie.
Zainstalowałem poprzez iniManager scenerię EPGD.
W ustawieniach aplikacji iniManager mam tak:
MSFS 2024 Community Packages Folder:
C:\Users\gansk\AppData\Local\Packages\Microsoft.Limitless_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\Packages\Community\
zawartość folderu załączam jaka screen
Po odpaleniu gry, cały czas widzę starą scenerię. W marketplace EPGD widnieje ze statusem "Zainstalowane".
Próbowałem także odinstalować i zainstalować ponownie. Niestety nie pomogło.
Co może być przyczyną?
Dzięki za pomoc.
Zainstalowałem poprzez iniManager scenerię EPGD.
W ustawieniach aplikacji iniManager mam tak:
MSFS 2024 Community Packages Folder:
C:\Users\gansk\AppData\Local\Packages\Microsoft.Limitless_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\Packages\Community\
zawartość folderu załączam jaka screen
Po odpaleniu gry, cały czas widzę starą scenerię. W marketplace EPGD widnieje ze statusem "Zainstalowane".
Próbowałem także odinstalować i zainstalować ponownie. Niestety nie pomogło.
Co może być przyczyną?
Dzięki za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Znalazłem w sieci rozwiązanie.
Usunąłem wszystkie pliki z lokalizacji:
C:\Users\gansk\AppData\Local\Packages\Microsoft.Limitless_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\SceneryIndexes
MSFS 2024 na nowo je zindexował przy uruchomieniu i działa.
Usunąłem wszystkie pliki z lokalizacji:
C:\Users\gansk\AppData\Local\Packages\Microsoft.Limitless_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\SceneryIndexes
MSFS 2024 na nowo je zindexował przy uruchomieniu i działa.
- Martin_Starski
- 200+ posts
Tak, dokładnie jest to jedno z ważniejszych "rozwiązań" w razie tego typu problemów - odbudowanie folderu SceneryIndexes.
Dzień dobry
Gdyby była w planach aktualizacja, to informuję, że na Apronie 1 są roboty i kładą nową powierzchnię (asfalt jak w innych miejscach), mają być 3 fazy i aktualnie chyba jest 1 faza. Załączam stan na 01.06 z kamerek
Pozdrawiam
https://www.airport.gdansk.pl/lotnisko/ ... e-p30.html
https://imgur.com/a/OqpU2mD

Pozdrawiam
https://www.airport.gdansk.pl/lotnisko/ ... e-p30.html
https://imgur.com/a/OqpU2mD