Warsaw Landmarks MSFS

Latest version: v1.2 (2025)

Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Name: Marcin

Re: Warsaw Landmarks MSFS

Post by Martin_Starski »

A możesz proszę pokazać jak to u Ciebie wygląda?

Generalnie, jeżeli brak jest naszych budynków, to raczej by oznaczało, że MSFS defaultowo generował tam budynki o odpowiedniej wysokości. Jeżeli tak nie jest to MSFS ma w swojej bibliotece budynki, które można będzie wykorzystać przy kolejnej aktualizacji.
bladawiec
5-12 posts
5-12 posts

Post by bladawiec »

Dzięki za odpowiedź :).
Załączam porównanie widoków tych okolic. Po lewej stronie widok ze zrzutu ekranu z Waszej scenerii (znalazłem na ORBX). Oczywiście większość obiektów to obiekty domyślne MSFS. Po prawej widok z Google Earth, który w dużym stopniu oddaje rzeczywistość.
Chodzi o zaznaczony obszar na lewym obrazku. Jest tam dużo budynków w okolicach 10 pięter. Ciekawe, że jak widać na obrazku z MSFS, budynki nieco dalej mają poprawną wysokość. One powstały w tym samym okresie (dawno) więc dziwne, że dane Microsoftu zawierają poprawne wysokości tylko wybranego, małego obszaru.
Ogólnie to budynki w MSFS mają kształt brył odwzorowany dość poprawnie - to jest zapewne efekt tego nowego "autogenu" zastosowanego w MSFS, biorącego kształty budynków bezpośrednio ze zdjęć lotniczych. Natomiast ich wysokości są niepoprawne. Nie wiem jednak czy można modyfikować wysokości tak generowanych budynków. Moja niewielka "wiedza" na temat wewnętrznej budowy scenerii FS skończyła się na poziomie FS5.1 albo nieco później (wtedy się tym nieco bawiłem), a tam z oczywistych powodów budynków generowanych w taki sposób nie było :).
MSFS-EPBC-01.jpg
bladawiec
5-12 posts
5-12 posts

Post by bladawiec »

Załączam obrazek do poprzedniego posta (nie mogę go edytować).
MSFS-EPBC-01.jpg
BTW: Coś się chyba dzieje na forum bo co chwilę wyskakuje komunikat SQL o przekroczonej liczbie użytkowników (?).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Name: Stanisław

Post by DD Stanislaw »

Witam.
W kwestii takich budynków czekamy raczej na fotogrametrię Warszawy od Asobo.
Image
wojteks
5-12 posts
5-12 posts

Post by wojteks »

Cześć
Mam taki problem ze stadionem, wygląda jakby nakładał się obiekt default-owy lub z jakiegoś innego dodatku?
Miałem wcześniej jakaś fotogrametrię Warszawy ale wszystko usunąłem.
https://ibb.co/HN0S1mS
https://ibb.co/qY8Pb5R
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts

Post by Martin_Starski »

Wydaje się że musiały gdzieś jeszcze zostać jakieś pliki - trudno cokolwiek doradzić innego jak próbę poszukania dodatku/pliku, który tutaj coś miesza. A próbowałeś jeszcze z reorder tool aby ustawić Warsaw Landmarks wyższy priorytet?
wojteks
5-12 posts
5-12 posts

Post by wojteks »

Generował to ten dodatek:
https://flightsim.to/file/60755/default ... d-stadiums

Po usunięciu wszystko jest ok dzięki.
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts

Post by Martin_Starski »

Super że udało się znaleźć źródło problemu - dzięki za informację.
gieka
0-1 posts
0-1 posts
Name: Grzegorz

Post by gieka »

Cześć,

Kupiłem scenerię w sklepie flightsim.com i mam mały problem z instalacją.
Moja konfiguracja wygląda tak, że system mam na dysku C, natomiast aplikacje - a w szczególności gry są instalowane na innym dysku.
Przy próbie instalacji scenerii Warsaw Landmarks, instalator prosi o podanie ścieżki do głównego katalogu MSFS. I tu jest problem - który to będzie główny katalog z perspektywy instalatora? Próby wskazania jakiegokolwiek katalogu z nazwą MSFS kończą się informacją, że należy wskazać główny folder.

Pzdr
Grzegorz
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts

Post by Martin_Starski »

Witam, należałoby wskazać Community folder -> \Users\(removed)\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\Packages\Community.
tadeon
26-49 posts
26-49 posts
Name: tadeon

Post by tadeon »

Wygląda na to, ze szklane ściany wieżowców Warszawy straciły tekstury w MSFS 2024. W mojej ocenie, Warsaw Landmarks powinien być pierwszy w kolejce do poprawki związanej z nową wersją symulatora. Następnie trzeba będzie usunąć dublujące się elektrociepłownie w Krakowie, Wrocławiu itp.
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts

Post by Martin_Starski »

Dzieki za cenne informacje - kazdy taki sygnal to jest troche mniej pracy dla nas przy szukaniu bug'ow i kompilowaniu pod MSFS 2024, aczkolwiek miejmy na względzie fakt, iż to nie jest jeszcze finalna wersja symulatora i trudno stwierdzić czy aby coś nie będzie jeszcze zmienione.

Na chwilę obecną skupiamy sie na wydaniu EPKK Krakow MSFS V2 - https://www.instagram.com/p/DBDKzcVKhn_/?img_index=1 - a potem bedziemy isc dalej.
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts

Post by Martin_Starski »

tadeon wrote: Friday 22 Nov 2024, 12:12 szklane ściany wieżowców Warszawy straciły tekstury w MSFS 2024
FYI: Sprawdzilismy i nie potwierdzamy - tekstury sa na swoim miejscu. Przynajmniej w przypadku instalacji instalatorem dedykowanym pod MSFS 2024.
Markucha21
13-25 posts
13-25 posts
Name: Przemek

Post by Markucha21 »

Witam,

A taki instalator jest już dostępny?

Pozdrawiam Przemek
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts