EPWA Warsaw Chopin MSFS

Latest version: v1.0 (2024)

DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Name: Stanisław

EPWA Warsaw Chopin MSFS

Post by DD Stanislaw »

EPWA Warsaw Chopin MSFS for Microsoft Flight Simulator by Drzewiecki Design

Product description:
http://www.drzewiecki-design.net/prodEPWA_MSFS.htm

Image Image Image

"Emergency" static aircraft removal:
Delete the
EPWA_Static.BGL
file from
Community\drzewieckidesign-epwa\scenery\EPWA Warsaw MSFS
Image
ironlemon
5-12 posts
5-12 posts
Name: Grzegorz

Re: EPWA Warsaw Chopin MSFS

Post by ironlemon »

Sceneria przepiękna, ale serio nie ma opcji wyłączenia staticów? (a przynajmniej na Contrailu - tam widzę w konfigu tylko modele ludzi, samochodów i VDGS). Za tydzień szykuje się event na Vatsimie z EPWA jako jednym z lotnisk początkowych - przecież to będzie maniana jak się wszyscy będą wpychać na te same gate'y, bo część będzie niedostępna...
ironlemon
5-12 posts
5-12 posts
Name: Grzegorz

Post by ironlemon »

Żeby nie było, że od razu wjechałem jak ostatni zrzęda - lotnisko jest zrobione FE-NO-ME-NAL-NIE. Chyba nie widziałem jeszcze terminala tej wielkości zrobionego na takim poziomie. Dla mnie kandydat do lotniska roku obok Pyreegue EGPH v2 :)
DD Stanislaw
Administrator
Administrator

Post by DD Stanislaw »

Dzięki.
Tak, od wersji v1.1 będzie opcja wyłączenia statików wraz z aktywacją gate'ów zajętych wcześniej przez statiki. Do wersji v1.1 na pewno będą jeszcze poprawki "afcada" a musimy zrobić je przed wersją "no static". V1.1 myślę że to kwestia dwóch tygodni, tak jest przeważnie.
Image
ClouDAction
2-4 posts
2-4 posts
Name: Sławek

Post by ClouDAction »

DD Stanislaw wrote: Sunday 08 Sep 2024, 04:50 Dzięki.
Tak, od wersji v1.1 będzie opcja wyłączenia statików wraz z aktywacją gate'ów zajętych wcześniej przez statiki. Do wersji v1.1 na pewno będą jeszcze poprawki "afcada" a musimy zrobić je przed wersją "no static". V1.1 myślę że to kwestia dwóch tygodni, tak jest przeważnie.
Fajnie. Natomiast cross the land jest już w ten weekend...

BTW, zajrzałem do Jet Story... Fajnie fajnie, natomiast strasznie brakuje mi możliwości ustawienia się tam już teraz. Przydałoby się tam chociaż jedno wolne stanowisko przed hangarem nawet, ze staticami... Rozumuem, że po wyłączeniu staticów będzie można się tam ustawić? (:

Na koniec... Dzięki za scenerię. W końcu. (:
Moridin
13-25 posts
13-25 posts
Name: Moridin

Post by Moridin »

Szanowny DD,

Mam kilka uwag na temat nowego EPWA dla MSFS.

1. Czuję się, jakbym był na lotnisku w RL, więc wygląda na to, że jest przeznakomicie. Jedna z najlepiej odwzrowanych scenerii w MSFS. Gratulacje!

2. Statics - proszę o możliwość wyłączenia ASAP, jeśli da się szybciej niż 2 tyg. to byłoby wspaniale. <3

3. Performance jest... słaby. Mam więcej FPS-ów niż w Aerosoft EDDF czy Ini EGLL, -ale- są stuttery, co IMHO jest gorsze. Co kilka sekund spadek z 60 fps na 10-15, potem znowu kilka sekund 60 fps, znowu spadek i tak w kółko. Warsaw Landmarks są włączone. Opcje na lotnisku też wszystkie włączone. Gram w 4K. EDDF i EGLL są najgorsze ze wszystkiego co mam obecnie, ale nigdzie nie miałem takich stutterów jak na EPWA. To pierwsze spotkanie, ale spróbuję dzisiaj jeszcze po wyłączeniu aut i ludzi dla porównania. Testy oczywiście na VATSIM, około 10 samolotów na lotnisku oraz kolejnych 5 w okolicy w powietrzu.

4. Wspomniałem już, że sceneria jest znakomita? ;-)

5. To ten moment, gdzie rzeczywiście możemy napisać "Finally! / W końcu!"

Wyczekuję v1.1.
Markucha21
5-12 posts
5-12 posts
Name: Przemek

Post by Markucha21 »

Fenomenalna sceneria. Coś nieprawdopodobnego! W końcu Warszawa jest kompletną.
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Name: Marcin

Post by Martin_Starski »

Moridin wrote: Sunday 08 Sep 2024, 14:52 wygląda na to, że jest przeznakomicie. Jedna z najlepiej odwzrowanych scenerii w MSFS. Gratulacje!

2. Statics - proszę o możliwość wyłączenia ASAP, jeśli da się szybciej niż 2 tyg. to byłoby wspaniale. <3

3. Performance jest... słaby. Mam więcej FPS-ów niż w Aerosoft EDDF czy Ini EGLL, -ale- są stuttery,
Ad. 1 Dziękujemy za miłe słowa - wiele pracy zostało włożone w to aby było jak najlepiej i jak najpiękniej.

Ad. 2 Informacja była ja już podana - jak tylko będziemy mieli taką możliwość, udostępnimy v1.1 z tą funkcjonalnością.

Ad. 3 Na razie filmy i opinie, której obejrzałem/przeczytałem, są pozytywne dla wydajności - nie tylko pod kątem klatek ale też stabilności. Aczkolwiek być może potrzebujemy nieco więcej czasu aby poznać szerszy obraz od większej ilości użytkowników. Czasami mała rzecz robi różnicę u jednego użytkownika gdzie u drugiego problemu brak. Prośba o sprawdzenie jak wygląda sytuacja z wyłączonym opcjami - być może znajdziemy punkt zaczepienia. Zawsze również przydatnym jest aby dać znać jaki sprzęt używa dany użytkownik.
Markucha21 wrote: Sunday 08 Sep 2024, 15:54 Fenomenalna sceneria. Coś nieprawdopodobnego! W końcu Warszawa jest kompletną.
Dziękujemy!
Moridin
13-25 posts
13-25 posts

Post by Moridin »

Martin_Starski wrote: Sunday 08 Sep 2024, 17:56 Ad. 3 Na razie filmy i opinie, której obejrzałem/przeczytałem, są pozytywne dla wydajności - nie tylko pod kątem klatek ale też stabilności. Aczkolwiek być może potrzebujemy nieco więcej czasu aby poznać szerszy obraz od większej ilości użytkowników. Czasami mała rzecz robi różnicę u jednego użytkownika gdzie u drugiego problemu brak. Prośba o sprawdzenie jak wygląda sytuacja z wyłączonym opcjami - być może znajdziemy punkt zaczepienia. Zawsze również przydatnym jest aby dać znać jaki sprzęt używa dany użytkownik.
Poprzedni raport był na pokładzie Fenix A321.

Teraz jestem na pokładzie PMDG B738, wyłączyłem samochody, ale zostawiłem ludzi. Jest ciut lepiej, ale nadal są stuttery. FPS są wysoko dosyć, ale właśnie te skoki/spadki FPS-ów denerwują. Warsaw Landmarks aktywne. EPMO też. Sporo ludzi na VATSIM (ok. 10 samolotów na lotnisku + kilka odlotów i przylotów). Sprawdzę jeszcze raz bez ludzi 3D, a potem bez landmarków jak nie pomoże. Jak przełączam się na widok zewnętrzny, to landmarki muszą się przeładować, ale rzadziej po wywaleniu samochodów niż gdy były aktywne.

Po wystartowaniu już w rejonie 3000-4000 ft. stuttery znikają na 100%. Najgorsze są w rejonie M3, O2 i A3, kołując z Gate 17 lub 20 do D2 dla startu z 15. W zasadzie chyba nawet już na pasie podczas startu jest OK (ale nie patrzę wtedy na terminal, może to kwestia tego) - pas startowy jeszcze zweryfikuję.

Jako ciekawostkę podpowiem jedynie, że nie mam takich stutterów na żadnym innym lotnisku, w tym DD KEWR (tam gorsze FPS niż w EPWA, sporo gorsze, ale bez skoków), i jak wspominałem Ini EGLL czy Aerosoft EDDF. Analogicznie FlyTampa EHAM, Ini KLAX i każde inne od Was.

Przy okazji podpowiem, że przed tym testem wywaliłem Scenery_Indexes i zostały przeładowane na nowo, więc na bank nie było śmieci po Fly2High EPWA, z którego korzystałem wcześniej, a które zostało wykasowane.

Hardware:
i9-9900K + 3080 Ti + 64 GB RAM + (3x) 2 TB SSD M.2 NVMe.

Foty z teraz:
2024-09-08 (15).jpg
2024-09-08 (17).jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Moridin
13-25 posts
13-25 posts

Post by Moridin »

(Następny lot to OMDB-EPWA na pokładzie PMDG 777, więc odezwę się rano jak było bez ludzi na lotnisku.)
Moridin
13-25 posts
13-25 posts

Post by Moridin »

OMDB-EPWA idealnie pod względem fps do zjechania z RWY11 przez N1. W rejonie E1/A4 zaczęły się stuttery i te trwały aż do gate 13. Najgorsze zaczęły się po skręceniu w prawo z A3 na Z1 i potem M2. Mam wrażenie, że te ciemne tekstury są podejrzane, albo kwestie odległości od terminala.

Wszystkie funkcje wyłączone - ludzie, auta i VDGS. Landmarks aktywne. VATSIM i 1 samolot na płycie. Stuttery ponownie ciut mniejsze niż z ludźmi, ale nadal są. Próbuję sobie przypomnieć czy nie miałem podobnych na KEWR dopóki nie wyszedł ten większy update z poprawkami...

Zmiana kamery na zewnętrzną doładowywuje landmarks, ale tym razem już tylko raz. Może to jakaś kwestia liczby obiektów? Może statics sporo tutaj mieszają?
2024-09-09 (5).jpg
Przy parkowaniu na Gate 13 mam uwagi:

- gate w pozycji neutralnej (prawie?) uderza w nos, gdy się podjeżdża do samego końca oznaczeń
- gate zaczął się ruszać i podłączać jeszcze zanim zatrzymałem samolot i zanim zaznaczyłem opcję deboarding w GSX (co wymaga wyłączenia silników, więc to nie on to wywołał raczej)

Poza tym ślinka cieknie. :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Takadiurga
5-12 posts
5-12 posts
Name: Takadiurga

Post by Takadiurga »

Hi guys!

I EPWA is great, I am getting 90FPS on the ground with an RTX 4080 and i9 13900K. However as soon as I turn on the Warsaw landmarks my FPS drop all the way to 40/50 and it is very stuttery when moving the camera. Regardless of which setting the off-screen terrain pre-cache is set to. :( Is it possible to get a performance update to the landmarks to work well with EPWA? It's nowhere near as nice flying into the airport with them off!
Moridin
13-25 posts
13-25 posts

Post by Moridin »

Gate 13:

- przy animacji odłączania jetway'a od 777-300ER, jetway przechodzi przez kabinę; przednie koło samolotu na końcu zółtej linii

Wydajność:

Po wyłączeniu Warsaw Landmarks jest prawie idealnie. Stałe 60 fps i może jedna lub dwie czkawki przy zmianie kamery na zew. ale dosłownie na sekundę. Winowajcą więc zdają się być właśnie landmarki... Lecę teraz powrót EPWA-OMDB na pokładzie 777.

Następny test będzie 737 z EPWA-EPKK-EPWA -bez- Warsaw Landmarks, ale włączę ponownie ludzi 3D i samochody. Może dam radę dzisiaj, może jutro dopiero.
2024-09-09 (6).jpg
Zatem wstępnie podsumowując: błagam o optymalizację Warsaw Landmarks.

Kolega z Australii na dużo mocniejszym sprzęcie również zgłaszał mi spadek wydajności z Warsaw Landmarks (ma wszystko od Was). Właśnie startował do Podgoricy w tym samym czasie co ja do Dubaju i też widział różnicę. Mówił mi, że wpadnie tutaj zostawić komentarz.

Do miłego!
sholay
13-25 posts
13-25 posts
Name: Sholay

Post by sholay »

No więc, po pierwsze to popłakałem się ze szczęścia, że w końcu jest.

Po drugie, wygląda wspaniale, myślę że po kliku piwach bym nie odróżnił czy jestem na prawdziwym lotnisku czy w MSFS! Mogłem odwiedzić parę zakamarków, do których normalnie nie ma wjazdu/dojazdu.
Po trzecie jestem zrozpaczony, że E7 (czy jako to się teraz nazywa) kończy/zaczyna się przy skrzyżowaniu z S2. Postulowałbym ze 2-3 kilometry dokleić. Choćby copy/paste skądinąd jeśli nie ma na satelitarnych ;)
Wydajność znacznie lepsza niż F2H przy nieporównanie lepszej jakości, oczywiście u mnie muli tak jak u poprzedników, ale ja mam laptopa, więc mogę tylko napisać, że jest lepiej niż na Waszym KEWRze i w Inibuildowym Dubajewie. Jakoś na poziomie Flighbeamowego KIADu, więc nie narzekam.

&
DD Stanislaw
Administrator
Administrator

Post by DD Stanislaw »

ClouDAction wrote: Sunday 08 Sep 2024, 06:20Jet Story... Fajnie fajnie, natomiast strasznie brakuje mi możliwości ustawienia się tam już teraz. Przydałoby się tam chociaż jedno wolne stanowisko przed hangarem nawet, ze staticami... Rozumuem, że po wyłączeniu staticów będzie można się tam ustawić?
Prosimy o takie raporty - wówczas możemy taką funcjonalność wprowadzić w v1.1 .
Moridin wrote: Sunday 08 Sep 2024, 14:52Statics - proszę o możliwość wyłączenia ASAP
Od wersji v1.1, będzie możliwość wraz z aktywacją stanowisk zajętych aktualnie przez statiki. Przed tym, wszystkie poprawki muszę być wprowadzone do layoutu lotniska oraz musi to być skoordynowane z Cartayna.
Metoda "na szybko" - z Community\drzewieckidesign-epwa\scenery\EPWA Warsaw MSFS usunąć plik EPWA_Static.BGL .
Moridin wrote: Sunday 08 Sep 2024, 14:52To pierwsze spotkanie, ale spróbuję dzisiaj jeszcze po wyłączeniu aut i ludzi dla porównania.
Zazwyczaj najgorsze jest pierwsze uruchomienie i kolejne są bardziej płynne. Wyłączenie samochodów i ludzi zwiększa wydajność.
Moridin wrote: Sunday 08 Sep 2024, 14:52Wspomniałem już, że sceneria jest znakomita? ;-)
A nie, jeszcze nie! :)
Markucha21 wrote: Sunday 08 Sep 2024, 15:54 Fenomenalna sceneria. Coś nieprawdopodobnego! W końcu Warszawa jest kompletną.
Dzięki bardzo.
Moridin wrote: Monday 09 Sep 2024, 08:24Po wyłączeniu Warsaw Landmarks jest prawie idealnie.
Przypomnisz proszę specyfikację sprzętu?
sholay wrote: Monday 09 Sep 2024, 08:32lepiej niż na Waszym KEWRze i w Inibuildowym Dubajewie. Jakoś na poziomie Flighbeamowego KIADu
Tak w tym rejonie powinno być. :wink:
Image
Post Reply