Warsaw City X

Latest version: v1.99 (2019)

Post Reply
User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1077
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Warsaw City X

Post by Martin_Starski » Monday 16 Sep 2019, 04:59

gruby220 wrote:
Sunday 15 Sep 2019, 12:30
instalator pokazuje mi wersje 1,97
Sprawdzilem jeszcze dla pewnosci czy to nie blad naszego instalatora, ale wskazuje poprawnie 1.99 - PC Aviator musi zaktualizowac plik do pobrania.

grzegorz
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 19
Joined: Sunday 18 Sep 2011, 17:26
Location: wrocław,poland

Re: Warsaw City X

Post by grzegorz » Monday 16 Sep 2019, 18:24

DD Stanislaw wrote:
Monday 16 Sep 2019, 04:51
grzegorz wrote:
Wednesday 11 Sep 2019, 07:43
Czy jest to ingerencja, która stanowi naruszenie „praw autorskich”
I tak i nie. Chodzi nie tylko o to, aby niektórzy nie wrzucali afcadów do "ogólnego obiegu". Chodzi również o to, że w przeciętnej scenerii mamy 3 wersje afcada do każdego lotniska, instalowane w zależności od zaznaczonych opcji. Żeby zmiany przeprowadzić poprawnie, trzeba zmienić wszystkie 3. Natomiast do własnego użytku to inna sprawa, tylko jak widać - po zmianach nie działa. Sugeatia - zrobić afcad od nowa nie bazując na starym. Do EPBC akurat zajmie to kilkanaście minut a można go wówczas całkowicie spersonalizować dodając wszystkie potrzebne stanowiska.
Panie Stanisławie
dziękuję za sugestię, jednak to trochę wykracza poza moje umiejętności, które ograniczają się do prostych modyfikacji - dodanie dróg kołowania oraz nowej płyty (mając obraz całego lotniska) to szczyt moich możliwości.
Proszę nie odbierać tego jako forma ataku na Was, ale raczej jako konstruktywną, kliencką uwagę. Jesteście jedynymi, znanymi mi twórcami scenerii, którzy "psują" swój AFCAD aby uniemożliwić użytkownikom jakiekolwiek zmiany, nawet te najdrobniejsze. Każda forma ingerencji kończy się "zepsuciem" scenerii.
Drobnych modyfikacji - głównie stanowisk - dokonywałem wiele razy na sceneriach innych wydawców np. ostatnio zakupiłem ZBAA od WF scenery studio i modyfikowałem AFCAD aby dodać przypisanie linii lotniczych do stanowisk i nie było najmniejszego problemu z działaniem scenerii po załadowaniu "nowego".
Poza tym, jest to moje osobiste zdanie, modyfikacje użytkowników pozwalają na poprawienie tego, czego nie zrobili twórcy np. przypisanie kodów linii lotniczych do stanowisk, zwiększenie radius czy możliwość operowania z kilku pasów jednocześnie itp. Wiele z tych modyfikacji dostępnych jest również na oficjalnych forach. Nie spotkałem się natomiast z sytuacją, w której ktoś z przerabiających robił to w celach zarobkowych - robią to użytkownicy z pasją, maniacy którzy chcą aby sceneria odpowiadała zasadzie "as real as is gets".
Szczerze, to ciężko tu doszukać się naruszenia czyichś praw, ale oczywiście szanuję inne podejście, nawet jeżeli jest dla mnie niezrozumiałe.

Pozdrawiam
Grzegorz

User avatar
DD Stanislaw
Administrator
Administrator
Posts: 4949
Joined: Monday 15 May 2006, 10:07
Name: Stanisław
Location: Warsaw, Poland

Re: Warsaw City X

Post by DD Stanislaw » Tuesday 17 Sep 2019, 09:50

Panie Grzegorzu,
grzegorz wrote:
Monday 16 Sep 2019, 18:24
Jesteście jedynymi, znanymi mi twórcami scenerii, którzy "psują" swój AFCAD aby uniemożliwić użytkownikom jakiekolwiek zmiany, nawet te najdrobniejsze. Każda forma ingerencji kończy się "zepsuciem" scenerii.
Nikt tego nie robi specjalnie, po prostu nasze afcady tworzone są w innych programach, co powoduje, że wprowadzanie zmian przez ADEX generuje błąd. Proszę sprawdzić np. Airport Facilitator X, tam raczej powinno działać.
grzegorz wrote:
Monday 16 Sep 2019, 18:24
Nie spotkałem się natomiast z sytuacją, w której ktoś z przerabiających robił to w celach zarobkowych - robią to użytkownicy z pasją, maniacy którzy chcą aby sceneria odpowiadała zasadzie "as real as is gets".
Ja się spotkałem :)
Image

grzegorz
13-25 posts
13-25 posts
Posts: 19
Joined: Sunday 18 Sep 2011, 17:26
Location: wrocław,poland

Re: Warsaw City X

Post by grzegorz » Wednesday 18 Sep 2019, 11:46

Dziękuję za informacje Panie Stanisławie, ale tego programu nie posiadam i raczej jego nie zakupię dla modyfikacji jednego AFCADa :wink: wszystkie inne działają z ADEX i generalnie program jest darmowy bez potrzeby rozszerzania do wersji pro - przy moich umiejętnościach :)

Pozdrawiam
GP

sholay
0-1 posts
0-1 posts
Posts: 1
Joined: Saturday 02 Nov 2019, 17:05
Name: Sholay

Re: Warsaw City X

Post by sholay » Saturday 02 Nov 2019, 17:37

Chciałbym się uśmiechnąć o ten Ursynów.
Na Avsim jest jakieś coś, ale nie Pańskiego autorstwa.
Mieszkam tuż pod podejściem na 29 przy KEN, więc jakoś smutno podchodzić z defaultowym autogenem :(

&

User avatar
Martin_Starski
200+ posts
200+ posts
Posts: 1077
Joined: Monday 24 Sep 2012, 11:11
Name: Marcin
Location: Warszawa

Re: Warsaw City X

Post by Martin_Starski » Sunday 03 Nov 2019, 07:24

Witaj, jeżeli zapadnie decyzja odnośnie Warsaw City X V2 (a takowej jeszcze nie ma) to na pewno pochylimy się nad tym tematem.

Post Reply